ACUM:
13.00
Info buletin muzical
Știrile muzicale ale zilei.
Urmează: 13.05 Polifonii Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Apoi: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Corul de Copii Radio cântă în finala de la Munchen a Concursului 'Let the Peoples Sing'

Publicat: marți, 6 Octombrie 2015 , ora 11.31
CORUL DE COPII RADIO, dirijat de VOICU POPESCU, s-a calificat alături de alte 8 ansambluri din întreaga lume, în finala de la MUNCHEN a uneia dintre cele mai prestigioase competiții corale internaționale: LET THE PEOPLES SING. Concursul este un apreciat eveniment din circuitul muzicii vocale, aflat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union). Participarea Corului de Copii Radio la competiția internațională este posibilă cu sprijinul sponsorilor: BRD - Groupe Société Générale, Eurolines România, Fundația Vodafone România, Carrefour România.

Duminică, 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio dirijat de VOICU POPESCU va evolua în finala de la München în cadrul categoriei "Coruri de copii și tineret", într-un concert public în Studioul 1 al Radiodifuziunii Bavareze, eveniment difuzat live de postul BR-KLASSIK și înscris în Stagiunea Euroradio 2015-2016. Pentru prima oară în istoria competiției, finala concursului va fi difuzată live video pe site-ul posturilor de radio ce fac parte din Uniunea Europeană de Radio și Televiziune. Așadar, veți putea fi alături de Corul de Copii Radio urmărind în direct video finala pe site-urile Radio România Cultural și Radio România Muzical. De asemenea, finala competiției este difuzată în direct și pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural, de la ora 20.00, în comentariul Ancăi Ioana Andriescu.

În programul Corului de Copii Radio pentru finala competiției se regăsesc două piese: Salve Regina - Javier Busto și Ofranda copiilor lumii - Sabin Păutza, moment îmbogățit cu o regie de mișcare, concepută chiar de membrii ansamblului.

Cu o seară înaintea finalei, sâmbătă, pe 10 octombrie, Corul de Copii Radio este invitat în festivalul dedicat muzicii corale de la Munchen, de asemenea organizat de Radiodifuziunea Bavareză, în cadrul căruia vor evolua o parte dintre corurile ce intră în finala concursului în ziua următoare, Corul Radiodifuziunii Bavareze (Chor des Bayerischen Rundfunks) și doi câștigători ai competiției din 2013 (organizate la Luxemburg): Voices In Time și corul de copii Amics de la Unió. În cadrul festivalului, ansamblul Radio România va prezenta 4 titluri: Mihai Moldovan - Oșeneasca, Gabriel Fauré - Cantique, Dragoș Alexantrescu - Tatăl nostru și Anton Zeman - Joc din Oaș.

În 2015, Corul de Copii Radio împlinește 70 de ani de existență, moment deja marcat prin participarea în Grecia, la Volos, în concertul de deschidere al Festivalului Internațional de Muzică Evmelia, prin concertul aniversar "70 DE PRIMĂVERI" susținut pe 25 aprilie 2015, la Sala Radio și prin participarea la Festivalul "George Enescu" 2015. În prezent, Corul de Copii Radio este condus de dirijorul Voicu Popescu. Începând din anul 2014, la pregătirea Corului de Copii Radio lucrează și pianista Magdalena Faur, care acompaniază repetițiile și concertele ansamblului. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee și concursuri internaționale în aproape toate statele Europei, în Japonia, SUA și Canada, au adus tinerilor artiști prețioase distincții și premii și au contribuit la acordarea, în 2004, de către Federația Corurilor din Uniunea Europeană, a titlului de AMBASADOR CULTURAL AL UNIUNII EUROPENE.

Organizată la interval de doi ani, competiția LET THE PEOPLES SING a fost inițiată în 1961 de către BBC (British Broadcasting Corporation - Londra) și a fost la început derulată doar la nivel național, până în anul 1966 când a devenit o manifestare internațională, competitorii fiind propuși de Uniunea Europeană de Radio și Televiziune.

Semifinala concursului s-a desfășurat la München în datele de 22 și 23 ianuarie 2015. Dintre cele 19 ansambluri corale propuse de 13 organizații afiliate Uniunii Europene de Radio care au participat la această etapă, juriul internațional a selectat - în urma audierii înregistrărilor radio - 9 ansambluri din Danemarca, România, Statele Unite ale Americii, Austria, Germania, Letonia, Suedia, Bulgaria și Marea Britanie. Radiodifuziunea Bavareză din München, Germania (BR) organizează și coordonează ediția 2015 a acestei competiții deschise corurilor de amatori.