ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Cristian Mandeal dirijează un concert Dvoűák/Schumannla Sala Radio

Publicat: luni, 8 Iunie 2015 , ora 12.41

Vineri, 12 iunie, ora 19.00, Orchestra Națională Radio vă propune reîntâlnirea cu doi mari compozitori - Dvoűák și Schumann - sub bagheta unuia dintre cei mai apreciați dirijori români: Cristian Mandeal. Pe lângă o activitate extrem de bogată în România, a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente. A fost director artistic la Northern Israelian Orchestra - Haifa și la Orchestra Națională Bască - San Sebastian, dirijor permanent la "Orchestra Haydn" di Bolzano e Trento, dirijor invitat principal al Orchestrei "Halle" Manchester - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad și al Filarmonicii din Copenhaga.

În prima parte a serii de la Sala Radio veți asculta Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră - semnat de compozitorul ceh Antonín Dvoűák și considerat a fi una dintre cele mai valoroase lucrări ale repertoriului simfonic dedicate violoncelului. Cu acest prilej îl veți aprecia pe tânărul violoncelist Ștefan Cazacu, care în 2010 a câștigat Marele Premiu "Eurovision-Young Musicians"- România.

Ștefan Cazacu și-a început formarea muzicală alături de tatăl său, violoncelistul Marin Cazacu, în prezent fiind student în anul al III-lea la Universitatea de Muzică din Viena. Talentul său a fost răsplătit prin numeroase premii I obținute în diverse competiții naționale, la care se adaugă Premiul I la Concursul Internațional de la Liezen - Austria (2008), Premiul al II-lea la Concursul Antonio Januigro - Croația (2008), Marele Premiu al Concursului Eurovision Young Musicians (2010 București). În anul 2009, revista Actualitatea Muzicală i-a oferit Premiul Tânărului Interpret. A susținut recitaluri în Alkmaar - Olanda, Tel Aviv - Israel, Viena - Austria și a colaborat ca solist cu toate orchestrele simfonice din România, dar și cu orchestra Filarmonicii din Chișinău.

În cea de-a doua parte a evenimentului, Orchestra Națională Radio dirijată de Cristian Mandeal va interpreta Simfonia nr. 3, creație a lui Schumann și supranumită "Renana", deoarece lucrarea surprinde impresiile de călătorie ale compozitorului după un voiaj în vestul Germaniei, în zona cunoscută sub numele de Renania sau "Țara Rinului".

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia în România și în străinătate. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România.

Cristian Mandeal a dirijat peste 60 de prime audiții absolute, în special ale compozitorilor români, dar și străini, o parte dintre acestea fiindu-i dedicate. Este un promotor neobosit al lui George Enescu, programându-i muzica pe toate meridianele. Printre altele a dirijat opera « Œdipe », în primă audiție britanică (Festivalul de la Edinburgh - 2002) și italiană (Teatro Lirico di Cagliari - 2005). Din 2008 este Președintele Societății « George Enescu » din Londra.

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.

A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975): pianul, dirijatul (Constantin Bugeanu) și compoziția (Ștefan Niculescu), completându-și ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) și München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română București (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureș (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) și București (1987 - 2009). A fost Director Artistic al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", edițiile 2001 și 2003.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.