ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Ralf Sochaczewsky dirijează o seară Mozart/Haydn la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 6 Mai 2015 , ora 10.17

Dirijorul german Ralf Sochaczewsky - fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic și invitat al multor ansambluri de prestigiu - revine la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio!

Miercuri, 13 mai, ora 19.00, la Sala Radio, sunteți invitați la un concert ce aparține 100% clasicismului muzical și reunește doi mari compozitori austrieci: Mozart și Haydn. Veți asculta două partituri vocal-simfonice create de Mozart - Kyrie în re minor și Cantata Davide penitente - și o simfonie ce poartă semnătura lui Haydn - Simfonia nr. 95 în do minor. Dincolo de apartenența la aceeași epocă și spațiu geografic, cei doi compozitori cuprinși în repertoriul serii au fost legați și de o frumoasă prietenie și admirație reciprocă, respectul și cuvintele frumoase pe care și le adresau fiind o "perlă rară" în lumea muzicală, cuprinsă de mari rivalități. Mozart i-a dedicat lui Haydn câteva partituri ale sale și afirma despre mai vârstnicul său prieten: "Doar el [Haydn] deține secretul de a mă face să zâmbesc și de a ajunge la sufletul meu prin muzica sa."

Evenimentul se va derula cu participarea artiștilor lirici Mădălina Barbu - soprană, Mihaela Ișpan - mezzosoprană și Tiberius Simu - tenor și a Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Cariera dirijorului Ralf Sochaczewsky a fost marcată de colaborări cu prestigioase ansambluri europene. Agenda artistului în 2013 a însemnat o serie de succese pe scene internaționale: debutul la Teatrul Balșoi din Moscova și lucrări dificile dirijate la Opera Comică Berlin și la Konzerthausorchester Berlin.

Printre cele mai importante experiențe artistice ale muzicianului se numără ocuparea poziției de dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic (2008-2009), în aceeași formulă a fost dirijor-asistent la Festivalul de Operă de la Glyndebourne (edițiile din 2008 și 2010) și în toamna lui 2010 a dirijat opera Despre dragoste și alți demoni (P. Eötvös) în producția Operei Naționale de la Strasbourg și Mulhouse.

Dirijorul german continuă o frumoasă colaborare cu orchestrele Radio România: în martie 2011 a dirijat la București Orchestra Națională Radio la închiderea Festivalului Internațional de Chitară, iar un an mai târziu a început colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com