ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Orchestra Română de Tineret prezentă la Festivalul 'March Music Days'

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 16.57

După un concert pe care l-a susținut sâmbătă la Ateneul Român, Orchestra Română de Tineret a concertat sub conducerea dirijorului Cristian Mandeal duminică, 22 martie, la Ruse, în Bulgaria, în cadrul "Festivalului March Music Days".

Cum s-a desfășurat concertul ne spune directorul artistic al Corurilor și Orchestrelor Radio România și al Centrului Cultural Media Radio, Oltea Șerban-Pârâu:


"A fost prima dată când am intrat în orașul Ruse. Recunosc, ca noi toți, trecem pe lângă Ruse în drum spre Grecia sau în drum spre marea bulgărească sau turcească.


Am văzut poze. E foarte frumos!

Este foarte frumos. Centrul istoric al orașului Ruse, în orice caz, nu este într-o competiție cu centrul istoric al orașului Giurgiu și, eventual al Bucureștiului sau al altor orașe - nu transilvane, dar din vechiul Regat. De asemenea, este un centru îngrijit. Nu am avut timp să ajung până la Dunăre, dar este o foarte recomandabilă excursie de week-end, de o zi, dacă depășești momentul trecerii graniței, care este ușor halucinant, și al intrării în orașul Ruse, care și are astfel de aspecte. Când ajungi în centru - nu mă întrebați cum am ajuns în centru; am ajuns conform principiului "cum a nimerit orbul Brăila"… Am ajuns în centrul orașului Ruse, am coborât din mașină și eram exact în piața unde era teatrul unde urma să se desfășoare concertul Orchestrei Naționale de Tineret sau, cum se numea ea în acest festival, pentru că diferă numele. Într-adevăr, membrii Orchestrei Române de Tineret au deja o vârstă și acolo, la Ruse, au evoluat sub numele de Orchestra Națională Simfonică Română, sub bagheta lui Cristian Mandeal. Este vorba despre generația de seniori ai Orchestrei de Tineret. A fost un concert absolut superb, cu o sală arhiplină, în mijlocul acestui festival care durează o bună parte din luna martie. Este a 55-a ediție. Clar este vorba despre o tradiție.


E un fel de Festivalul Enescu al lor?

Nu știu dacă să spun asta pentru că, probabil, există festivaluri și la Sofia, dar pentru orașul Ruse, care totuși este un oraș de provincie, este cu totul și cu totul special. Un public foarte bun, un teatru arhiplin. În ultimii ani, câte o orchestră românească a fost la acest festival; de data aceasta, această Orchestră Română de Tineret sub numele de Orchestra Națională Simfonică Română. A fost un concert extraordinar, cu o pianistă bulgară invitată de data aceasta - Plamena Mangova. Remarcabil! Scrie în CV că a fost câștigătoarea celebrului concurs "Regina Elisabeta". Totuși, ca profesionist al domeniului, pot să vă spun că este vorba despre una dintre cele mai bune pianiste pe care le-am ascultat în ultimul timp, de talia Marthei Argerich. Cu totul și cu totul special, emoționant, special, original! Au cântat și la București, la Ateneul Român sâmbătă, după aceea duminică la Ruse. A fost un concert foarte frumos. Evident, aprecierea publicului bulgar față de venirea unei orchestre din România la cote foarte înalte. N-aș vrea să mă pierd în superlative pentru că a fost un concert foarte bun. Cu siguranță și când a fost anul trecut Filarmonica, acum doi ani Orchestra Radio entuziasmul publicului a fost la fel de mare, teatrul la fel de plin. Chiar dacă este atât de frumos, este, totuși, un oraș de provincie în care nu se întâmplă foarte multe lucruri. În orice caz, iată un alt motiv pentru care, uneori, să ne uităm cu invidie la vecinii noștri de peste Dunăre. Acest festival "March Music Days", ediția cu numărul 55, care este încă în desfășurare la Ruse cred că și week-end-ul viitor.