ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Soliști și dirijori între 18 și 27 de ani la Sala Radio la Euroradio Youth Concert

Publicat: luni, 23 Martie 2015 , ora 11.43

Vineri, 27 martie (19.00), Radio România prezintă pe scena Sălii Radio un eveniment de talie internațională cu totul special! Un public potențial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor și online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenți în sala de concerte bucureșteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureați ai unor prestigioase competiții, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

Violonista româncă Alexandra Bobeico (18 ani), violoncelista din Elveția Chiara Enderle (22 de ani) și pianistul Yuanfan Yang (18 ani), născut la Edinburgh, care vor "scrie" istoria scenelor de concert internaționale, își vor demonstra virtuozitatea prin interpretarea câte unui concert dedicat instrumentului lor, alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Gabriel Bebeșelea. Un "trio" de tineri artiști nu putea fi asociat decât unui "trio" de mari compozitori ai repertoriului simfonic. Veți asculta în programul serii: Mozart - Concertul nr. 3 în sol major pentru vioară și orchestră, Schumann - Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră și Chopin - Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian și orchestră.

Sub titlul Euroradio Youth Concert (Concertul de Tineret Euroradio), evenimentul internațional se derulează în colaborare cu Uniunea Europeană a Concursurilor Muzicale de Tineret și sub egida Uniunii Europene de Radio și Televiziune (European Broadcasting Union - EBU) - care asigură transmisiunea directă (în cadrul Stagiunii 2014-2015) către un potențial de milioane de ascultători.

Scopul acestui proiect este susținerea și promovarea tinerilor muzicieni laureați ai competițiilor înscrise sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, prin evoluția, în calitate de soliști, alături de orchestre ale posturilor publice de radio și difuzarea prestațiilor artistice în rețeaua EBU. În ultimii 10 ani, această colaborare s-a desfășurat cu succes cu sprijinul radiodifuziunilor de Suedia, Slovenia, Germania, Republica Cehă, cu beneficii în plan artistic și de imagine pentru toți participanții la proiect.

European Broadcasting Union este unul dintre cele mai importante organisme de cooperare media din lume, care depășește barierele teritoriale dintre state promovând schimbul de material audiovizual între reprezentanții instituțiilor publice de radio și televiziune. Uniunea Europeană a Concursurilor Muzicale de Tineret (The European Union of Music Competitions for Youth) este o rețea europeană de competiții de muzică clasică destinate interpreților cu vârste de până în 25 de ani, la care sunt afiliate în prezent 50 de concursuri naționale și internaționale din 30 de țări.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta unui alt tânăr artist, dirijorul român Gabriel Bebeșelea.

Dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), Gabriel Bebeșelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcție. Artistul este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu și asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra și Icon Arts Ensemble. A fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale.
Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Violonista Alexandra Bobeico este elevă a Colegiului Național de Muzică "George Enescu" din București. A participat la diverse competiții naționale fiind distinsă cu importante premii: Premiul I la Concursul Internațional "Gianluca Campocchiaro", Pedara - Italia, Premiul I și Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse la Concursul Internațional Concertino Praga - Cehia, Premiul al II-lea la Concursul Internațional de vioară "Nedealka Semyonova", Haskovo, Bulgaria. A susținut concerte în Cehia, Italia, România, iar în calitate de bursieră SoNoRo a participat la cursuri de măiestrie și recitaluri.

Violoncelista Chiara Enderle a concertat deja cu prestigioase orchestre precum: Orchestra simfonică din Zürich, Orchestra simfonică din Karlsbad, Orchestra Filarmonicii din Varșovia, Arbon Symphony, Orchestrele de Cameră in Graubünden, Elfenau, Orchestra de Tineret din Zürich. Violoncelista susține numeroase concerte de muzică de cameră și alături de părinții săi, membri ai cvartetului «Carmina». În anul 2013 a câștigat Premiul Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, a mai obținut un Premiu special la Concursul Internațional «Witold Lutoslawski» și a primit totodată Premiul «Pierre Fournier». A studiat în Zürich cu Thomas Grossenbacher, iar în prezent se perfecționează la Berlin cu Jens Peter Maintz.

Născut în Edinburgh, Yuanfan Yang și-a început formarea muzicală la vârsta de șase ani la Centrul Muzical Horsforth din Leeds. A fost distins cu numeroase premii pentru interpretare dintre care amintim: Premiul I la Concertul Fr. Liszt de la Weimar, Premiul pentru cel mai remarcabil competitor din partea Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, Premiul I la Concursul BBC pentru Tineri Muzicieni. Totodată, a concertat alături de orchestre importante: Orchestra Regală a Filarmonicii din Liverpool, Orchestra Simfonică din Minnesota, Orchestra de Tineret a orașului Leeds, Orchestra Filarmonicii Sheffield, Camerata Manchester, Orchestra Simfonică Chetham, Orchestra Filarmonicii Wuhan, Northern Sinfonia, a concertat în prestigioase săli precum Wigmore Hall, Glasgow Royal Concert Hall, precum și la Colegiul Regal de Muzică.


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.