ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Bach și Mendelssohn în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: miercuri, 4 Martie 2015 , ora 12.10

Miercuri, 11 martie, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio vă propune la Sala Radio un concert cu doi mari compozitori ai repertoriului simfonic: Bach - "titanul" barocului muzical german și Mendelssohn, compozitorul romantic pe care Schumann îl caracteriza drept "Mozart al secolului al XIX-lea", datorită geniului său muzical ce s-a făcut remarcat de la o vârstă timpurie.

Veți aprecia de altfel talentul compozitorului romantic prin programul serii în care se vor regăsi două lucrări care îi aparțin: Uvertura Hebridele și Simfonia nr.1, cea de-a doua fiind compusă la vârsta de doar 15 ani!

UverturaHebridele are o geneză inedită: în 1830, artistul a plecat într-o lungă călătorie prin Europa, multe dintre impresiile strânse în acest voiaj fiind reflectate în partiturile pe care le-a compus ulterior. Astfel, în Scoția, compozitorul a fost marcat de vizitarea grotei bazaltice de pe insula Staffa, ce era înnecată de fiecare maree, dispărând astfel din peisaj. Lucrarea care s-a născut din această experiență - considerată drept o primă amplă descriere sonoră a mării - a fost transcrisă pe portative într-o versiune inițială cu titlul "Insula singuratică", fiind definitivată în 1832, sub numele de Uvertura Hebridele (denumirea arhipelagului scoțian).

Concertul Orchestrei de Cameră Radio se va derula sub bagheta lui Janko Zsolt, dirijor permanent al orchestrelor Filarmonicii din Oradea (din 2005), al Operei Maghiare din Cluj-Napoca (din 2010, unde a fost dirijor permanent invitat încă din anul 2002) și asistent dirijor al orchestrei Festivalului Budapesta. Până în prezent, tânărul dirijor Jankó Zsolt a fost invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Timișoara, Craiova. De asemenea, a dirijat ansambluri ca: orchestra Academiei de muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca, orchestra din Odorheiu Secuiesc, Tonhalle Zürich, Orchestra de Cameră Radio România, Savaria Orchestra din Szombathely și Orchestra de Cameră Erdődy de la Budapesta, Orchestra Konzerthaus Berlin ș.a.

Jankó Zsolt a fost invitat să asigure conducerea muzicală și la festivalurile: Stravinsky Maraton - Budapesta, Primavera Opera Festival - Budapesta, Budapest Spring Festival, Festivalul Internațional de Operă (Miskolc, Ungaria), Zilele Muzicii din Nyírbátor (Ungaria), Festivalul Bartok din Cluj-Napoca (unde a dirijat toate cele trei compoziții pentru scenă semnate de Bartók), Festivalul Transilvania al orchestrelor studențești.

În interpretarea Cristinei Anghelescu (vioară), solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio și a lui Adrian Petrescu (oboi), veți aprecia în repertoriul evenimentului și Concertul pentru oboi, vioară și orchestră - Bach.

Prezență activă pe toate scenele din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Ceaikovski Hall - Moscova; Teatro Monumental y Auditorium - Madrid; Smetana Hall - Praga; St. John's Smith Square - Londra; Finlandia Hall - Helsinki. A efectuat numeroase turnee în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc.

Cu o dublă ipostază în lumea muzicală, Adrian Petrescu este prim oboist al Filarmonicii "George Enescu" din București, dirijor invitat în stagiunile orchestrelor simfonice din țară și dirijorul permanent al formației camerale de suflători de alamă "Romanian Brass Ensemble". Începând cu stagiunea 2013-2014, este dirijor invitat permanent al Filarmonicii de Stat "Moldova" din Iași. A concertat în țară și peste hotare alături de mari dirijori și soliști: Seiji Ozawa, Gennadi Rozhdestvensky, Sir Neville Marriner, Yuri Simonov, Placido Domingo, Jose Carreras, Angela Gheorghiu, Maxim Vengerov, Vadim Repin.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pewww.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe
www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.