ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Seară romantică de muzică franceză, cu Ladislau Horvath, la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 4 Februarie 2015 , ora 13.53

Ladislau Horvath, muzician cu o bogată carieră internațională, concert-maestru al prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino - în cadrul căreia colaborează de 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta - este invitat special în concertul susținut miercuri, 11 februarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio!

Îl veți aprecia pe Ladislau Horvath la Sala Radio într-o dublă ipostază - de dirijor și de solist - alături de pianista Dana Borșan, solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio, într-o seară cu repertoriu romantic, semnat de doi compozitori francezi ai sec. XIX.

Evenimentul va debuta prin Concertul în re major pentru pian, vioară și orchestră de coarde semnat de Ernest Chausson, care a trecut în neființă la doar 44 de ani, exact când lucrările sale începuseră să aibă succes. Seara se va încheia cu Simfonia în do major a lui Bizet, celebrul "artizan" al operei Carmen. Bizet, care s-a stins din viață de asemenea prematur, la 37 de ani, a compus simfonia la doar 17 ani, în timp ce studia la Conservatorul din Paris, sub îndrumarea altui mare compozitor francez: Charles Gounod.

Ladislau Horvath reprezintă cea de-a cincea generație dintr-o familie de muzicieni transilvăneni și este astăzi cunoscut în lumea muzicală italiană și nu numai, ca violonist concert-maestru, solist-concertist, dirijor de orchestră, membru în diferite ansambluri de muzică de cameră și profesor.

Anul acesta se vor împlini 25 de ani, de când a început colaborarea cu maestrul Zubin Mehta, în cadrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, unde este concert-maestru. În această calitate a colaborat și cu alte orchestre importante: Accademia di Santa Cecilia - Roma, Teatro Massimo - Palermo, Teatro Carlo Felice - Genova, Orchestra Internazionale d'Italia, Orchestra teatro Petruzzelli - Bari, Orchestra Simfonica de Tenerife.

Din anul 2006 a fost numit dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei I Solisti Fiorentini. Anul trecut a debutat cu deosebit succes ca dirijor de operă, cu spectacolul Bărbierul din Sevilla de G. Rossini la Teatrul Manzoni din Pistoia. Anul acesta sunt în proiect operele La Traviata și Turandot. Ca muzician de cameră a creat ansamblurile camerale Musici Mundi și Ensemble Consonanza, împreuna participând la numeroase festivaluri internaționale în Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya.

Din 2009, Ladislau Horvath susține o legatură permanentă cu orchestrele din România ca dirijor și solist la București, Cluj-Napoca, Ploiești, Craiova, fiind invitat în următoarele stagiuni și de Filarmonicile din Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Tg. Mureș. Până în prezent a participat la două ediții ale Festivalului Mozart din Cluj-Napoca și două ediții ale Festivalului Toamna Muzicală Clujeană, reînființând Orchestra de Cameră a Filarmonicii Transilvania, orchestră creată inițial (în deceniul șapte al secolului trecut) de tatăl său, Vasile Horvath (fost concert-maestru al acestui ansamblu).

Dana Borșan are o îndelungă și fructuoasă colaborare cu Orchestra de Cameră Radio: în anul 2006 au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii românești - Integrala concertelor pentru pian și orchestră de Mozart, eveniment în premieră în viața noastră muzicală, materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio și un album cu 8 CD-uri editate de "Casa Radio". A susținut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de Mozart.

Dana Borșan a susținut concerte și recitaluri în Cehia, Germania, Italia, Franța, Spania, Anglia, China, Irlanda, Franța, Norvegia. Este prezentă în fiecare stagiune și pe scenele filarmonicilor din țară. A apărut în peste 900 de concerte și recitaluri propunând de fiecare dată programe interesante, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru orice pianist. Deși preferă creațiile clasicismului vienez și ale marilor romantici - Schumann, Chopin, Liszt, Brahms - artista are în repertoriu lucrări inedite, prezentate în primă audiție la București.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pewww.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt
disponibile pewww.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.