ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru: Integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven, partea a II-a, la Sala Radio

Publicat: joi, 29 Ianuarie 2015 , ora 8.56

Doi dintre cei mai mari muzicieni români - pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru - își dau întâlnire cu... Beethoven, într-un recital extraordinar pe scena Sălii Radio!

După Integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Beethoven - partea I (sonatele nr.1, 5 si 8) - eveniment ce a închis și a încununat stagiunea 2013-2014 a Sălii Radio (27 iunie 2014) - miercuri, 4 februarie (19.00), cei doi artiști vă invită să ascultați cea de-a doua parte parte a acestui frumos "periplu" muzical. Veți avea plăcerea de a asculta alte trei dintre cele 10 sonate create de marele compozitor: Sonata pentru pian și vioară în la major, op.12 nr.2, Sonata pentru pian și vioară în mi bemol major, op.12 nr.3 și Sonata pentru pian și vioară în do minor nr. 7, op. 30 nr. 2.

Două instrumente muzicale de valoare vor "ține companie" maeștrilor care le vor da viață: noul pian Steinway al Sălii Radio, respectiv vioara Guarneri, care a aparținut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Național "George Enescu" - ce se află din 2008, prin concurs, în folosința violonistului Gabriel Croitoru.

Legătura artistică dintre cei doi muzicieni este construită pe baza unei frumoase povești de destin în lumea muzicii: Gabriel Croitoru este un strălucit discipol al marelui violonist Ștefan Gheorghiu (fratele pianistului).

Valentin Gheorghiu s-a remarcat ca un excepțional pianist și compozitor român, colaborând cu nume importante ale vieții muzicale, alături de care a evoluat în Austria, Franța, Germania, SUA, Elveția, Italia, Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Canada, Spania, Japonia etc. Pe lângă o activitate solistică de excepție, marcată de recitaluri și concerte, Valentin Gheorghiu se dedică și muzicii de cameră. A efectuat numeroase înregistrări, multe dintre acestea editate de case de discuri din țară sau din străinătate.

A fost distins cu numeroase premii obținute în competiții internaționale dedicate pianului, în prezent făcând parte din juriile concursurilor "P. I. Ceaikovski", "Van Cliburn", "Fr. Chopin", "A. Rubinstein", L. van Beethoven", "R. Schumann", "J. S. Bach". De-a lungul timpului, Valentin Gheorghiu a obținut Mențiunea I în cadrul Premiilor "George Enescu" (1946), a fost distins cu Premiul Academiei Române (1961), iar atât Universitatea Națională de Muzică din București cât și Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași i-au conferit titlul de Doctor Honoris Causa.

Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, se bucură de peste o mie de apariții scenice. A evoluat ca solist în compania unor orchestre importante din întreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de cameră "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Cannes, Lyon ș.a. A fost aplaudat în recitaluri în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Începând din 2011 a susținut mai multe turnee naționale de anvergură sub titlul "Duelul viorilor" (alături de Liviu Prunaru și Horia Mihail) și "Vioara lui George Enescu la sate" (alături de Horia Mihail).

Pe 22 ianuarie 2015, Gabriel Croitoru a fost aplaudat alături de violonistul Liviu Prunaru și de pianistul Horia Mihail într-un recital extraordinar la Londra, parte a unui amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, manifestări organizate de Institutul Cultural Român din Londra.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pewww.radiorormaniacultural.roși www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt
disponibile pewww.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.