ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.17 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.21 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Evenimente Înapoi

Invitație în culisele RadiRo 2014

Publicat: miercuri, 7 Ianuarie 2015 , ora 12.26

Joi, 8 ianuarie, de la ora 18.00, TVR1 difuzează un making of al Festivalului!

Joi, 8 ianuarie, de la ora 18.00, Televiziunea Română va difuza un film documentar despre ediția a II-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, organizat de Radio România, care s-a desfășurat la București, în perioada 20 - 27 septembrie 2014. Filmul poate fi urmărit și online, de la aceeași oră, pe TVR+, unde va fi disponibil on demand, și va fi redifuzat pe TVR HD, sâmbătă, 10 ianuarie, de la ora 19.30. Documentarul prezintă un making of al Festivalului, cuprinzând interviuri cu dirijorii și soliștii participanți la RadiRo 2014, incursiuni în culisele festivalului, secvențe din concertele desfășurate la Sala Radio, mărturii inedite ale invitaților acestei ediții.

În perioada sărbătorilor, Televiziunea Română a oferit publicului meloman bucuria de a viziona concertele Festivalului pe TVR2. Seria difuzărilor continuă pe TVR HD, care va difuza câte un concert RadiRo în fiecare seară, de la ora 22.00, până în 11 ianuarie.

Cu 5 orchestre radio invitate, 8 concerte în 8 zile de festival, peste 8.000 de spectatori și 15 soliști și dirijori invitați, RadiRo 2014 și-a cucerit o excelentă reputație în peisajul festivalier internațional, ca eveniment muzical cu profil unic, fiind singurul festival internațional dedicat în exclusivitate ansamblurilor simfonice radio. Festivalul s-a bucurat, în premieră, de participarea a 5 prestigioase orchestre radio: Orchestra Simfonică Radio din Finlanda, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Simfonică Radio din Stuttgart, Orchestre National de France, alături de Orchestra Națională Radio, gazda evenimentului. Fiecare seară a Festivalului a adus în fața publicului dirijori din elita muzicală internațională: Joshua Weilerstein (dirijor asistent al New York Philharmonic), Cristian Mandeal (director de onoare al RadiRo 2014), Tiberiu Soare (dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio), Ondrej Lenárd (dirijor șef al Orchestrei Simfonice Radio din Praga), Stéphane Denève (dirijor șef al Orchestrei Simfonice Radio din Stuttgart), Case Scaglione (dirijor asociat al New York Philharmonic) și Vassily Sinaisky (dirijor emerit al BBC Philharmonic). În postură de soliști invitați ai concertelor RadiRo s-au aflat nume de prim-plan ale scenei muzicale internaționale: pianiștii Jonathan Biss, Horia Mihail, Jan Simon, violoniștii Nikolaj Znaider, Vadim Gluzman și Alexandru Tomescu, soprana Katarina Jovanoviæ și mezzo-soprana Ruxandra Donose.

Concertele Festivalului RadiRo au fost preluate de partenerii Radio România din European Broadcasting Union (EBU) și Asia - Pacific Broadcasting Union (ABU) prin platformele comune de schimburi internaționale de programe, fiind astfel accesibile unui public potențial de miliarde de ascultători și spectatori. Festivalul s-a bucurat de o excelentă expunere mediatică, iar postul de televiziune Euronews a difuzat, pe lângă știri și spoturi de prezentare, un amplu reportaj în cunoscuta emisiune Le Mag.