Arhivă : Evenimente Înapoi

Bach și Mendelssohn în ultimul concert din 2014 al Orchestrei de Cameră Radio

Publicat: joi, 11 Decembrie 2014 , ora 10.44

Miercuri, 17 decembrie 2014, ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio își încheie evenimentele din anul 2014, la Sala Radio, cu un frumos concert ce reunește compoziții semnate de BACH, MENDELSSOHN și de compozitorul român SIGISMUND TODUȚĂ. Întregul eveniment se va derula sub bagheta lui MATEI POP, muzician care s-a făcut apreciat atât ca dirijor, cât și în calitatea sa de compozitor, fiind premiat pentru mai multe partituri proprii.


Matei Pop s-a născut într-o renumită familie de muzicieni clujeni. La 19 ani a luat decizia de a urma în paralel două facultăți ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca: cea de dirijat și cea de compoziție. În perioada 2001-2007 și-a câstigat experiența de dirijor și de manager cultural fiind dirijor permanent al Orchestrei de cameră Victor Papilian. În cadrul Academiei de muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca este dirijor al Orchestrei sudențești Antonin Ciolan și al Ansamblului de muzică contemporană Ad Hoc.

Dirijorul Matei Pop a susținut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Cluj, Craiova, Târgu Mureș, Arad, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Ploiești etc. Sub bagheta sa au evoluat și Orchestra de Cameră Radio, orchestra Teatrului Muzical "Nae Leonard" - Galați, cea a Operei Maghiare - Cluj, Orchestra de cameră "Diletto Musicale"și Orchestra de cameră "Camerata Romanica", ambele din Cluj.

În aprilie 2008, prestigiosul dirijor german Stefan Anton Reck l-a solicitat pe Matei Pop să-i devină asistent. Colaborarea lor a început în iunie 2008 cu opera Das Rheingold de Richard Wagner la Fondazione Petruzelli din Bari, Italia și a continuat cu opera Ariadne auf Naxos de Richard Strauss la Asociacion Bilbaiana de Amigos de la Opera (ABAO) din Bilbao, Spania (octombrie 2008) și cu Don Carlo de Giuseppe Verdi la Oper Frankfurt, Germania (decembrie 2008).

Seara se va deschide cu lucrarea lui Sigismund Toduță: Concertul nr.1 pentru orchestră de coarde. Compusă între februarie și septembrie 1951, partitura poate fi considerată prima creație concertantă reprezentativă semnată de artistul român. Alături de Sonatele pentru flaut și pentru vioară, Sigismund Toduță a primit pentru această lucrare Premiul de Stat, în 1953. Lucrarea s-a bucurat de o mare apreciere în momente importante din viața muzicală românească: Antonin Ciolan a dirijat lucrarea în 4 decembrie 1955 la concertul inaugural al Filarmonicii din Cluj și a fost apoi interpretată la Festivalul Internațional "George Enescu" din 1958, cu Filarmonica "Banatul" din Timișoara, dirijor Mircea Popa. La Festivalul Internațional "George Enescu" din 1967, concertul a fost interpretat de Kurt Masur la pupitrul Filarmonicii bucureștene (17 septembrie 1967).

Veți asculta apoi Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară și orchestră de BACH, cu participarea violonistei CRISTINA ANGHELESCU, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Programul serii se va încheia cu Simfonia a IV-a - Italiana, creație a lui MENDELSSOHN, compusă de acesta în urma unei călătorii întreprinse în jurul anului 1830 în Italia, artistul mărturisind despre experiența sa : "…muzica nu am descoperit-o în arta însăși, ci în ruine, în peisaje, în vioiciunea și veselia naturii".


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.