Arhivă : Evenimente Înapoi

Pianistul Sergiu Tuhuțiu și dirijorul Gabriel Bebeșelea, doi tineri muzicieni români în ascensiune în Europa, pe scena Sălii Radio!

Publicat: luni, 20 Octombrie 2014 , ora 10.53
Un studio de înregistrări din Londra a lansat o "provocare" artistică unuia dintre cei mai valoroși tineri pianiști români, SERGIU TUHUȚIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reușește să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe rețeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obținut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

Pianistul Sergiu Tuhuțiu, câștigător al concursului Debut to Master Soloist Piano Competition - 2013 din Sankt Petersburg, este invitatul concertului programat vineri, 24 octombrie (19.00) la Sala Radio. Alături de acesta, la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, se va afla un alt reprezentant de vârf al tinerei generații de muzicieni români: dirijorul GABRIEL BEBEȘELEA, care la doar 26 de ani este dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din 2011) și ocupă aceeași poziție și la Filarmonica din Sibiu, începând din stagiunea curentă (2014-2015). Un succes recent al dirijorului Gabriel Bebeșelea îl reprezintă faptul că este finalist al concursului de dirijat "Donatella Flick - London Symphony Conducting Competition", finala fiind programată în decembrie 2014, la Londra.

Programul serii este unul cât se poate de atractiv: uvertura operei Ruslan și Ludmila (Glinka), operă inspirată de poemul cu același nume semnat de Pușkin, Rapsodia pe o temă de Paganini, una dintre cele mai apreciate partituri ale lui Rachmaninov și Simfonia a IX-a - Din lumea nouă, compusă de compozitorul ceh Antonin Dvoűák, în perioada în care a condus Conservatorul Național de Muzică din S.U.A. La premiera absolută a Rapsodiei pe o temă de Paganini, în 1934, la Opera din Baltimore (S.U.A.), Rachmaninov însuși a interpretat partitura de pian, sub bagheta celebrului dirijor Leopold Stokowski, alături de Philadelphia Orchestra.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Pianistul SERGIU TUHUȚIU a obținut licența la Universitatea Națională de Muzică din București (2006) și două titluri de Master în interpretare pianistică: la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst din Stuttgart și la Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. În 2011 a primit o bursă de studii la Londra, iar în iulie 2013 a fost distins cu Artist Diploma la Royal College of Music din Londra.

În aprilie 2013 Sergiu Tuhuțiu a susținut debutul său solistic la Filarmonica din Sankt Petersburg, interpretând Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Mendelssohn. A susținut concerte pe importante scene din Anglia, Germania, Franța, Elveția, Italia, Rusia, Brazilia, Canada și România. Printre partenerii săi de muzică de cameră s-au numărat muzicieni precum Sherban Lupu, Ruxandra Donose sau Nelly Miricioiu.

GABRIEL BEBEȘELEA este dirijor principal al Operei Naționale Române Iași (din stagiunea 2011-2012), cel mai tânăr dirijor care ocupă o astfel de funcție. În anul 2012 a avut fericita ocazie de a colabora, pe scena lirică ieșeană, cu celebrul regizor Andrei Șerban la realizarea spectacolului Indiile galante. De asemenea, din stagiunea 2014-2015 este și dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu. Gabriel Bebeșelea a fost distins cu titlul de cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale.

În prezent, tânărul dirijor român urmează, în paralel cu activitatea dirijorală, studiile postuniversitare la Viena, la Universität für Musik und darstellende Kunst Wien. Bursa oferită în 2011 de Universitatea Națională de Muzică din București i-a permis un stagiu de asistență la una dintre cele mai bine cotate orchestre din lume, renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam.

Desfășoară de asemenea o activitate susținută ca dirijor principal al ansamblului Sibiu Youth Orchestra, fiind unul din membrii fondatori ai acestuia. Din 2009 este dirijor și al Icon Arts Ensemble. S-a impus în viața muzicală odată cu dobândirea Premiului I la Concursul de dirijat Jeunesses Musicales - București, 2010.

Prezența dirijorului Gabriel Bebeșelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti - Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât și în spectacolele lirice de la Opera Națională București, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Accesul la Sala Radio, cu transportul în comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 și 44 până la stația "Radio România" - Piața Virgiliu (Str. Berzei la intersecția cu Știrbei Vodă, în apropierea străzii Berthelot). Puteți de asemenea alege mijloacele de transport care circulă în apropiere - Str. Mircea Vulcănescu, Str. Berzei, Str. Știrbei Vodă, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu - autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.