Arhivă : Evenimente Înapoi

Violonistul Ștefan Tarara în finala Concursului Internațional 'George Enescu'

Publicat: miercuri, 17 Septembrie 2014 , ora 9.10

Multe premiere, o participare impresionantă, o durată care o concurează pe aceea a Festivalului. Cu cele patru secțiuni tradiționale păstrate și jurii din care fac parte muzicieni de calibru de la noi și din lume, Concursul Internațional "George Enescu", la a XIV-a ediție în acest an, își consolidează poziția ca una dintre principalele competiții internaționale.

Pentru prima dată în istoria Concursului Internațional "George Enescu", Academia de Muzică din Viena și Kronberg Academy din Germania oferă posibilitatea laureaților ediției din această toamnă de a studia în cadrul unor masterclass-uri cu unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni de pe mapamond. La ora actuală, pentru un tânăr, o importantă oportunitate de perfecționare în muzica clasică. Tinerii câștigători vor avea și ocazia să cânte în cadrul unui turneu pe scenele filarmonicilor din România (Iași, Arad, Bacău, Craiova, Ploiești, Oradea, Satu Mare, Sibiu și Târgu Mureș).

"Sunt onorat să fac parte din juriul Concursului Enescu atâția ani la rând, este evenimentul unde am putut asculta tineri muzicieni foarte talentați, pe unii dintre ei urmărindu-i apoi în evoluția lor către o carieră internațională. Susținem talentele pe care le dezvăluie Concursul Enescu și le vom fi aproape prin toate mijloacele de care dispunem la Viena. Sperăm că aceste masterclass-uri cu muzicieni celebri îi vor ajuta în drumul lor spre atingerea perfecțiunii", explică Igor Petrushevski, directorul Academiei de Muzică din Viena în scrisoarea trimisă organizatorilor Concursului Enescu.

Organizată pentru prima dată separat de Festival, competiția, a cărei miză include, evident, și premiile în bani, deschide drumul către cariere internaționale pentru peste 200 de tineri artiști, 71 dintre aceștia înscriși inițial la secțiunea vioară. Juriul, condus de Pierre Amoyal, strălucit violonist francez al momentului, a selectat, pe parcursul celor două etape eliminatorii, desfășurate între 9 și 14 septembrie, concurenții semifinalei. Încheiată la o oră târzie, într-o sală golită de public, după un maraton de șase ore de recitaluri, cu pian. Repertoriul a inclus, pentru fiecare participant, o lucrare enesciană (Sonata a II-a op.6 pentru pian și vioară, Sonata a III-a op.25 pentru pian și vioară sau Suita "Impresii din copilărie") și o partitură din literatura fundamentală de gen, de la Johannes Brahms la Claude Debussy. Dintre cei șase competitori ai acestei etape (trei sud-coreeni și trei europeni-din Rusia, Franța și Germania), finaliștii selectați sunt: Roudine Fedor (Franța), Bae Wonhee (Coreea de Sud), Ștefan Tarara (Germania).

Etapa concluzivă, care va avea loc, joi,18 septembrie, tot la Ateneul Român, va consta în etalarea disponibilităților solistice ale tinerilor violoniști, alături de o orchestră. Cu participarea extraordinară a ansamblului Filarmonicii "George Enescu", condus de Daisuke Soga. Și tot atunci va fi anunțată ordinea pe podium la secțiunea vioară. Iar pentru melomanii care nu vor mai reuși să găsească locuri în sală, finala va putea fi urmărită într-o transmisie live pe un ecran în fața Ateneului. Sunt disponibile 100 de locuri pe scaune.

Vom reveni cu alte amănunte!

Monica Gurău-Mihalache