Arhivă : Evenimente Înapoi

Summum artistic la Radio România: albumul Oremus cu dirijorul Dan Mihai Goia și Corul Academic Radio

Publicat: joi, 3 Aprilie 2014 , ora 15.11

În apropierea Sfintelor Sărbători de Paști, Radio România și Editura Casa Radio vă invită la lansarea celui mai recent album realizat de Corul Academic Radio: Oremus. Trei secole de muzică clasică.

Vineri, 11 aprilie, în Foaierul central al Sălii Radio, în pauza concertului de stagiune - Missa în si minor de J.S. Bach, Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio, va vorbi publicului despre realizarea acestui album. Iată, în avanpremieră, câteva dintre gândurile sale:

"Acest dublu compact-disc intitulat Oremus. Trei secole de muzică sacră reprezintă un summum artistic. Oremus înseamnă să ne rugăm, să credem în muzica de bună calitate, să ne îndreptăm gândul pozitiv și cu speranță către divinitate, să devenim mai buni. Muzica este de origine divină și dacă Dumnezeu ne-a dat-o ca pe un dar pentru a ne hrăni zi de zi, noi trebuie să o înțelegem cu mintea, să o cântăm cu sufletul și să o adresăm marelui public."

Albumul Oremus. Trei secole de muzică sacră, apărut la Editura Casa Radio în colecția Profil interpretativ, cuprinde înregistrări Radio România realizate în perioada 2009-2012, lucrări a cappella, dar și cu acompaniament instrumental de pian, orgă și flaut, din repertoriul universal și românesc.

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu, spune în prezentarea acestui album: "nu există înălțare a gândului către lumea purității fără rugăciune, nu există rugăciune fără cuvânt și dedicație și nu există melodie fără ființa artistică întrupată în glas. Din vremuri imemoriale, ridicarea gândului spre divinitate și-a construit adresarea prin nuanțele vocii umane, capabile a uni simțirea cu sunetul într-o îmbinare fără de preț. [...]

Corul Academic Radio a oferit de multe ori astfel de închinări către Pater noster, Unser Vater, O, Padre Nostro, Otche nash, Notre Père, Our Father, Tatăl nostru sau către Maria Fecioara. Le-am ascultat dorindu-ne să le avem cu noi acasă, pentru a reveni asupra simțirii plenare din timpului concertului sfințit prin zicere muzicală, în taina însingurată a liniștii și intimității.

Dan Mihai Goia și coraliștii săi s-au rugat pentru noi și ne dăruiesc acum aceste discuri dedicate fiecăruia dintre cei care au trecut pragul concertelor corale înfăptuite."

Activitatea artistică a dirijorului Dan Mihai Goia, conducătorul Corului Academic Radio, a fost răsplătită cu Premiul pentru interpretare dirijoral-corală conferit de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Diploma Madrigalist de Onoare, Madrigalist Ilustru din partea Fundației Madrigal - Marin Constantin, Crucea Patriarhală primită din partea Preafericitului Patriarh Teoctist, Medalia comemorativă Ioan Paul al II-lea, Medaliile jubiliare Madrigal XXX, Premiul Magnum al Fundației Mihail Jora și Ordinul Meritul Cultural - clasa a II-a acordat de Președinția României.

Apreciat ca unul dintre cele mai bune ansambluri din țară, Corul Academic Radio a evoluat, pe parcursul anilor, sub baghetele unor dirijori reputați precum Sergiu Comissiona, James Levine, Mendi Rodan, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Enrique García Asensio. Participarea Corului Academic Radio în cadrul Festivalului internațional George Enescu a prilejuit colaborarea cu dirijorii Valery Gergiev, Vladimir Jurowski și Zubin Mehta.

Albumul Oremus. Trei secole de muzică sacră este disponibil la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, sau prin comandă online pe site-ul www.edituracasaradio.ro, la prețul de 19 lei. De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, inclusiv marile lanțuri de librării din București și din țară.