Arhivă : Evenimente Înapoi

Turneul Vioara lui George Enescu, ediția a II-a, la final

Publicat: sâmbătă, 2 Noiembrie 2013 , ora 11.09
Vioara lui George Enescu, Guarneri del Gesu, supranumită Catedrala, a ajuns aseară la Sala Radio, în ziua în care s-au împlinit 85 de ani de la înființarea Postului Public. Cei doi soliști concertiști ai Orchestrelor și Corurilor Radio, violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat la pian de Horia Mihail, au concertat în cadrul celei de-a doua ediții a Turneului național Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România Cultural și Accendo.

 

Un recital extraordinar în care cei doi muzicieni au interpretat lucrări de Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson și Ravel, iar publicul le-a cerut insistent trei bisuri și i-a aplaudat în picioare.

 

„Este o reală plăcere să îi ascult. De fiecare dată când au concert la Sala Radio, sunt nelipsită. Mai ales că ei nu sunt niște artiști obișnuiți, sunt mesageri ai muzicii clasice în satele si orașele din România”, a spus o spectatoare.

 

„Horia Mihail și Gabriel Croitoru nu susțin recitaluri, ceea ce fac ei sunt acțiuni benefice pentru toată lumea, în special pentru cei care nu au tangență cu muzica simfonică”, a completat un alt spectator. Vecinul de scaun a adăugat: „Sensibil și cu multă dăruire au cântat amândoi. Un program deosebit în interpretarea a doi artiști mari chiar de ziua radioului public. Ne-am dori să avem cât mai des astfel de concerte”.

 

Înainte de a urca pe scena elegantă a Sălii Radio, cei doi artiști au cântat în cămine culturale friguroase, unele cu mucegai și igrasie pe pereți, altele în care nu mai intrase nimeni de luni de zile, unde acustica nu era cea potrivită pentru un recital cameral. Cu toate astea, dacă ar fi să tragă o concluzie în funcție de numărul și entuziasmul spectatorilor întâlniți, pianistul Horia Mihail se declară fericit: „Eu zic că efortul nostru a meritat. E extraordinar să verzi reacția oamenilor. Unii dintre ei erau efectiv înmărmuriți când ne ascultau. Cred că reușim să producem schimbări în viața multor oameni și pentru mine asta e mult mai important decât o carieră la Carnegie Hall sau în alte săli din lume.”

 

Violonistul Gabriel Croitoru cântă la vioara pe care a cântat și George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Național George Enescu) și și-a propus, așa cum a făcut și compozitorul român, să o ducă în cât mai multe localități din România. Ediția din acest an îi va rămâne în memorie multă vreme, mai ales datorită întâlnirii cu elevii din satele românești: „Erau extrem de plăcut impresionați. Am făcut un fel de lecții deschise. Le-am explicat: uite cum arată un pian, cum arată o vioară, cam ce știe să facă și una și alta. Unii auziseră de instrumentele respective, alții nu. În orice caz, eu cred că am atras multă lume de partea noastră și dacă numai cinci la sută vor reveni într-o sală de concert și tot este un câștig. Eu și Horia suntem niște mesageri ai muzicii clasice care doresc să mai deschidă o cale către sufletul oamenilor și cred că am reușit.”

 

Turneul Vioara lui Enescu a avut loc în trei orașe și șase localități rurale din județele Botoșani, Suceava, Vaslui, Sibiu, urmând ca pe 4 noiembrie să se încheie în Căminul Cultural din Cernica, județul Ilfov.

 

Oltea Șerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, inițiatorul turneului, alături de Asociația Accendo, a oferit o concluzie a celei de-a doua ediții a Turneului Vioara lui George Enescu: "Pentru Radio România, desfășurarea turneului Vioara lui Enescu se suprapune unei perioade pline de evenimente. Ne-am bucurat ca în afara recitalurilor din localitățile rurale și a celor din Botoșani și Bârlad să avem din nou Vioara lui Enescu pe scena Sălii Radio pe 1 noiembrie, zi simbolică, în care radioul public serbează 85 de ani de existență. Gabriel Croitoru și Horia Mihail s-au aflat alături de Răzvan Suma pe scena Sălii Radio și în concertul susținut de Orchestra Națională Radio dirijată de Cristian Mandeal, iar încărcătura simbolică a acestor seri m-a emoționat profund, m-a făcut să cred în valoarea de neînlocuit a acelor momente în care se cântă cu foarte mult suflet. Asta fac toți acești muzicieni pe care i-am amintit și atunci când cântă în fața unor spectatori care aud prima dată muzică clasică și atunci când se află pe prima scenă a țării, o scenă cu sute de mii de ascultători virtuali prin intermediul Radio România Cultural și Radio România Muzical și a platformelor lor online."

 

Organizatori: Radio România Cultural și Accendo

 

Coproducători: Radio România Regional și TVR 2

 

Eveniment recomandat de: Radio România

 

Proiect cultural finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

 

Partener principal: Muzeul Național George Enescu

 

Sponsori: VOLKSWAGEN, UniCredit Țiriac Bank

 

Parteneri: Orchestrele și Corurile Radio România, Fondul Român de Dezvoltare Socială, Fundația Radio România, Chez Marie, Nissa

 

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, SPECTACULAR, România liberă, Academia Cațavencu, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentiadecarte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com, Ziarul Metropolis

 

Parteneri culturali: Filarmonica de stat din Botoșani, Muzeul Vasile Pârvan Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu

 

Detalii despre turneu găsiți pe site-ul www.vioaraluienescu.ro.