Arhivă : Evenimente Înapoi

Turneul "Vioara lui George Enescu"

Publicat: miercuri, 23 Octombrie 2013 , ora 10.31

Cu pianul electric în portbagaj, cu vioara (care are 283 de ani) în spate, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail au plecat, pentru a doua oară, să cânte sătenilor din România. A doua ediție a turneului național "Vioara lui George Enescu", inițiat de Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo, a debutat pe 22 septembrie în comuna în care s-a născut compozitorul român și care îi poartă numele, locul în care a început și ediția de anul trecut.

Primul concert a avut loc în căminul cultural din satul Arborea, comuna George Enescu, unde s-au adunat de la intelectuali (doctorul, primarul, profesorii din comună) până la oameni care lucrează pământul: "Am 70 de ani și nu am văzut niciodată așa ceva. M-a uns la inimă. Să dea Dumnezeu să vină și la anul" spunea un sătean.

Peste 30 de copii de la școlile din zonă au venit să asculte recitalul celor doi artiști și să vadă vioara Guarneri del Gesu care i-a aparținut lui George Enescu și care acum este folosită de violonistul Gabriel Croitoru (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului național "George Enescu"): "Pe mine parcă m-a liniștit...așa..." spunea un elev în clasa a VIII-a. "M-a atins la inimă cu melodiile", "M-a emoționat ce-am ascultat și m-a făcut să fiu mândră că sunt din comuna în care s-a născut marele nostru compozitor" au adaugat două eleve în clasa a VI-a.

Unii dintre copiii care au venit anul acesta la concert au fost și anul trecut. Violonistul Gabriel Croitoru spunea emoționat la finalul recitalului: "Mă bucur că am fost primiți bine, că reacția publicului a fost una foarte caldă. Chiar dacă oamenii care ne ascultă aici nu ascultă des o astfel de muzică, îți dai seama din ochii lor când le place și când reușești să-i captivezi cu o muzică pe care nu o aud în mod obișnuit. E emoționant să cânt pentru a doua oară pe meleagurile în care s-a născut și a cântat George Enescu."

Cea de-a doua ediție a turneului "Vioara lui George Enescu", cu violonistul Gabriel Croitoru acompaniat de pianistul Horia Mihail, va continua până pe 4 noiembrie 2013, în orașe și localități rurale din județele Suceava, Vaslui, Sibiu, Ilfov și la Sala Radio din București.

"Eu cred în faptul că trebuie să ducem cultura, teatrul, literatura, muzica clasică spre cât mai multă lume, Nu trebuie să ezităm în fața riscului de a ne confrunta cu un public nou, deși mulți sunt cei care mă contrazic, uneori cu violență. Până la urmă, misiunea radioului public, care emite în România din 1928 este chiar aceasta: de a oferi posibilitatea unui număr cât mai mare de oameni să ajungă la cultură, la spiritualitate, la frumos. Asta fac Gabriel Croitoru și Horia Mihail cu turneul Vioara lui George Enescu la sate. Ei demontează practic ideea că la cultură trebuie să aibă acces doar inițiații. Sau, privind altfel, inițiază un public nou în tainele muzicii clasice." a declarat Oltea Șerban-Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România, unul dintre inițiatorii proiectului.

Turneul va fi și anul acesta o frumoasă aventură a doi extraordinari artiști care vor poposi în locuri unde mari interpreți ai muzicii clasice au cântat extrem de rar sau niciodată. Periplul muzical va cuprinde și un recital extraordinar susținut la Sala Radio din Capitală, pe data de 1 noiembrie, dedicat sărbătoririi împlinirii a 85 de ani de la înființarea radioului public din România.

Programul concertelor cuprinde piese de largă popularitate din literatura pentru vioară și pian. Lucrări ale unor compozitori precum Tartini, Beethoven, Enescu, Chausson, Ravel vor putea fi ascultate în cadrul recitalurilor.

Pentru detalii despre turneu, vă invităm să consultați site-ul www.vioaraluienescu.ro


DATELE de desfășurare ale concertelor - Turneul "Vioara lui George Enescu":
22 octombrie Comuna George Enescu, jud. Botoșani - Căminul cultural Arborea - ora 14.00
22 octombrie Botoșani, jud. Botoșani - Casa de cultură Botoșani- ora 19.00
23 octombrie Comuna Grănicești, jud. Suceava - Căminul cultural Grănicești - ora 13.30
24 octombie Comuna Pogonești, jud. Vaslui - Școala cu clasele I-VIII Dimitrie Negruțiu, Pogonești - ora 13.30
24 octombrie Bârlad, jud. Vaslui - Pavilionul Marcel Guguianu - ora 19.00
28 octombrie Comuna Slimnic, jud. Sibiu - Căminului cultural Slimnic - ora 12.00
28 octombrie Comuna Rășinari, jud. Sibiu - Căminul cultural Rășinari - ora 17.00
1 noiembrie București - Sala Radio - ora 19.00
4 noiembrie Comuna Cernica, jud. Ilfov - Căminul cultural Cernica - ora 14.00