Arhivă : Evenimente Înapoi

Flautul de Aur la finalul celei de-a treia călătorii prin orașele din România

Publicat: luni, 17 Iunie 2013 , ora 9.36

"Mi-aș fi dorit ca această ediție a Flautului de Aur să continue la nesfârșit, pe de o parte pentru că m-am înțeles minunat cu Horia Mihail și pe de altă parte pentru că a fost organizată excelent. Programul pe care l-am prezentat sub forma unui recital de bisuri ne-a stimulat la maximum atât latura creativă, cât și posibilitățile tehnice, apropiindu-ne de un public generos în aplauze, exuberant, foarte cald, un public ideal datorită căruia cele șapte apariții vor rămâne în memoria noastră afectivă cu incandescența aurului topit", a spus flautistul Ion Bogdan Ștefănescu la finalul celei de-a treia ediții a turneului Flautul de aur, organizată în perioada 27 mai-14 iunie 2013 de Radio România Cultural, în parteneriat cu Fundația Marconi și Asociația Culturală Accendo.

Neobosit în efortul său de a cuceri dragostea publicului pentru flaut, un instrument absolut special, întâlnit mai puțin ca instrument-solist în programele filarmonicilor, Ion Bogdan Ștefănescu a străbătut țara de la București până în vestul extrem, la Oradea și înapoi până în est, la Tulcea, pe un traseu de aproximativ 2200 de km, poposind în 7 orașe, în care a fost ascultat de peste 2500 de spectatori. Împreună cu pianistul Horia Mihail, flautistul a oferit publicului un colaj de piese de mare impact, strânse sub genericul "Recital de bisuri", adică o selecție a unor lucrări de 3-4 minute fiecare, originale sau transcripții, pe care Ion Bogdan Ștefănescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzică clasică pentru a răsplăti aplauzele acestora, un colaj prin care spectatorii au fost provocați la o incursiune prin istoria muzicii, de la Baroc, Clasicism și Romantism, până la muzica zilelor noastre cu exemple spectaculoase din jazz, muzică de film sau chiar folclor. Programul muzical a fost însoțit de comentariile flautistului, care pe un ton relaxat și uneori glumeț, a reamintit celor prezenți aspecte din istoria muzicii, făcând conexiuni surprinzătoare cu prezentul.

După cum era și firesc spectatorii au fost încântați de această formulă, dar și de prestația celor doi instrumentiști, care au dovedit încă o dată excepționale calități interpretative, maleabilitate și capacitate de a se adapta unui program extrem de complex și variat, perfecta comunicare pe scenă și cu publicul, umorul și capacitatea de a aborda într-un mod relaxat dar în același timp foarte profesionist, un recital de muzică de cameră: "Un spectacol de înalt nivel. Calitatea flautului se vede. Dar mai ales a interpretului." "M-am bucurat să îl aud pe Bogdan Ștefănescu pe viu, nu doar pe internet, iar pe Horia Mihail să-l reaud în varianta de acompaniator. Este atât de discret și atât de diferit față de varianta de solist în care îl cunosc mai bine. Mi-a plăcut foarte mult concertul.""Sunt impresionată de povestea în care ne-a introdus." "Ne amintim, mai învățăm câte ceva." "Ne-a mers la suflet. Am plutit, pur și simplu." "Ne-a plăcut foarte mult interactivitatea. Excepțională. Un spectacol de excepție pe care l-am vrea mai des.", au spus spectatorii ce au avut prilejul să asculte flautul de aur Muramatsu în cea de-a treia sa călătorie prin orașele din România.

Și pentru pianistul Horia Mihail această nouă aventură muzicală a fost una excepțională: "Îmi pare rău că s-a încheiat, sper să reluăm acest program cât de curând. Este excepțional! Ideea lui Ion Bogdan Ștefănescu este fabuloasă, iar felul în care o prezintă cred că e un câștig pentru ceea ce se întâmplă în viața muzicală din România. În ciuda faptului că marea parte a pieselor sunt acompaniamente, este foarte plăcut. Împreună cu Ion Bogdan Ștefănescu și ceilalți colegi cu care am fost în turnee, viața de zi cu zi capătă un alt sens, mai aproape de real, de uman."

Turneul Național Flautul de aur, ediția a III-a, a fost organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundația Marconi și Asociația Culturală Accendo în șapte orașe din România, în perioada 27 mai-14 iunie 2013.

"Radio România Cultural încheie odată cu acest proiect sezonul 2012-3013 al turneelor naționale ce au purtat numele Duelul viorilor, Vioara lui George Enescu la sate, Pianul călător și Flautul de aur, pregătindu-se ca după vacanță să pornească din nou cu o a treia ediție Duelul viorilor - Stradivarius versus Guarneri, între 23 septembrie și 4 octombrie. Incredibilul volum de evenimente petrecut în deja putem spune nenumărate orașe din țară ne face să sperăm că ne aflăm la finalul unui efort pe deplin justificat de a aduce cultura vie și în orașe unde ea ajunge mai greu altfel decât prin intermediul mass-media", declară Oltea Șerban-Pârâu, redactor șef Radio România Cultural.