Arhivă : Evenimente Înapoi

Doi tineri muzicieni români, laureații unui prestigios concurs internațional

Publicat: luni, 11 Februarie 2013 , ora 15.39

 

În 11 februarie 2013 au fost anunțate premiile celui mai important concurs pentru tineri interpreți cu vârsta până în 18 ani - Concertino Praga - derulat sub semnul Uniunii Europene de Radio. Printre câștigători se află doi muzicieni români, propuși la această competiție de Radio România Muzical.

La secțiunea vioară - premiul I și premiul pentru cea mai bună interpretare a piesei impuse au revenit violonistei Maria Alexandra Bobeico de la Liceul de muzică "George Enescu" din București, iar la secțiunea pian, mențiunea de onoare a fost obținută de Cadmiel Boțac din Sighetu Marmației, elev al Liceului de muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca.

Maria Alexandra Bobeico, în vârstă de 16 ani, va participa la gala laureaților concursului "Concertino Praga", ce va avea loc în 16 iunie la Palatul Rudolfinum din Praga. Ultima dată când România a obținut premiul I la această prestigioasă competiție a fost în urmă cu aproape 30 ani, în 1986.

Interviuri cu Maria Alexandra Bobeico și Cadmiel Boțac, precum și înregistrările realizate pentru această competiție, premiate de juriul Concertino Praga, vor fi difuzate de Radio România Muzical în 12 și 13 februarie, de la ora 17.30 și vor fi de asemenea arhivate pe site-ul Radio România Muzical www.romania-muzical.ro.

Înregistrările violonistei Maria Alexandra Bobeico au fost realizate în compania pianistei Verona Maier. Producătorul înregistrărilor: Octavia Galescu. Regizori muzicali: Roberto Cociaș și Andrei Cazan. Inginer de sunet: Octavian Reu și Rodinel Popa.

Concursul "Concertino Praga" este o adevărată rampă de lansare pentru tineri interpreți. Printre românii care au obținut premii la acest concurs se numără nume consacrate astăzi, precum flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și violoniștii Mihaela Martin, Claudiu Vornicelu și Alexandru Tomescu.

Maria Alexandra Bobeico: "Am fost selectată de Radio România Muzical să reprezint România la acest concurs. Concursul s-a desfășurat pe bază de înregistrări realizate de fiecare concurent în țara lui. Înregistrările rezultate au fost trimise la Praga, unde au fost jurizate de o comisie fără ca membrii ei să cunoască numele și țara interpreților. Deci, înregistrările au purtat doar numere. A fost o surpriză să aflu că am câștigat pentru că este un concurs de prestigiu și e o mare realizare! Mă bucur că înregistrările au fost apreciate pentru că este un pas în cariera mea, un mare pas.


În ce constă, concret, premiul pe care îl primești la concursul de la Praga?

Premiul constă în susținerea unui concert cu Orchestra Filarmonică cehă la Sala Rudolfinum din Praga, după care va urma un turneu de recitaluri în multe orașe ale Cehiei.


Cum va continua pentru tine de acum înainte activitatea competițională? Vei mai participa la concursuri?

Da, sigur. Chiar săptămâna viitoare am prima etapă la Olimpiadă și în aprilie va fi work-shop-ul SoNoRo la Cetate, unde voi participa, de asemenea - este un fel de masterclass cu mai mulți profesori. Deocamdată astea sunt planurile, mai departe… vedem.


Alexandru Cadmiel Boțac: "Modul de selecție, pentru mine a fost cu totul nou, deoarece sunt obișnuit să cânt în fața unui juriu și în fața unui public. De data aceasta am fost anunțat cu câteva luni înainte de cei de la Radio că în luna octombrie va trebui să susțin niște înregistrări pentru acest concurs. A fost ceva total nou pentru mine. M-am pregătit foarte mult. Piesele au fost grele. Le-am tratat pe toate cu aceeași seriozitate, dar pot să spun că Tarantella de Liszt m-a solicitat cel mai mult, deoarece necesita multă experiență, studiu, putere de concentrare, dar cu cât am putut m-am străduit să dau tot ce pot mai mult din mine. Vestea m-a șocat într-un mod foarte pozitiv. Sunt onorat că am primit această distincție. Înseamnă o realizare foarte mare pentru mine și totodată un impuls de a munci în continuare, cât mai serios și cât mai mult. Aș vrea s-o felicit și pe colega mea, Alexandra, cu care am colaborat la work-shop-urile SoNoRo. Știu că este o violonistă extraordinară. De asemenea, vrea să-i felicit pe toți participanții și aștept să merg acolo. Știu că voi avea foarte multe de învățat. Pot să spun că este cel mai mare premiu și cea mai mare realizare din viața mea pe plan muzical."


În ce constă premiul pe care îl primești la concursul de la Praga
?

Va consta într-un recital sau o serie de recitaluri, în Boemia, la mijlocul lunii iunie. Dar, de asemenea, cred eu, este o mare rampă de lansare și o posibilitate de a cunoaște muzicieni desăvârșiți, oameni importanți cu care voi putea să păstrez legătura pe viitor și care ar putea fi un mare beneficiu pentru mine. De asemenea, Concursul Dinu Lipatti a fost o mare rampă de lansare pentru mine, deoarece, echipa de la Radio s-a implicat foarte mult în tot ceea ce făceam și erau interesați de fiecare concurs și mă susțineau foarte mult. După concursul Dinu Lipatti am avut onoarea de a susține un recital în Luxemburg, la invitația domnului ambasador, Vlad Alexandrescu și pot să spun că domnul Marin Cazacu a avut un mare impact și o mare influență. Am avut în vara anului trecut un concert la Ateneul Român, alături de dirijorul Horia Andreescu, împreună cu Orchestra Simfonietta și acesta a fost un punct de reper pentru mine și un mare câștig. Cele mai importante competiții pe care mi le-am propus de-acum încolo sunt olimpiada națională, care se va desfășura în aprilie, la Alba Iulia. De asemenea, este un concert cu orchestra școlii și probabil unul cu Filarmonica Transilvania. Mi-am mai propus, de asemenea, Concursul George Georgescu, care se va desfășura la Tulcea, un concurs internațional în Timișoara, un concert în Niș, voi participa și la SoNoRo, iar pentru luna iulie, pe lângă invitația de a participa la un festival de muzică în Anglia, alături de o serie de recitaluri vreau să particip și la master class-ul din Salzburg, care o să fie susținut de profesorul Robert Levin. Dacă se vor ivi și alte oportunități, vom vedea.


Interviu realizat de Larisa Clempuș