Arhivă : Evenimente Înapoi

Noutăți în proiectul ''Zilele Lipatti''

Publicat: vineri, 15 Octombrie 2010 , ora 13.02

Poate că mulți dintre noi nu realizăm cât de important este Dinu Lipatti ca ambasador cultural al României; un străin întrebat care sunt muzicienii români pe care îi cunoaște, răspunde invariabil: "George Enescu și Dinu Lipatti".

În 2 decembrie se împlinesc 60 de ani de când Dinu Lipatti a părăsit această lume - avea doar 33 de ani, dar lăsa în urmă o moștenire muzicală impresionantă pentru un interpret atât de tânăr. Timpul confirmă sau infirmă valoarea unui artist; Dinu Lipatti este considerat și astăzi unul dintre cei mai importanți pianiști ai tuturor timpurilor. În 2010, înregistrările lui Dinu Lipatti cu muzica lui Chopin au primit premiul Best ever la MIDEM, cea mai importantă reuniune anuală a producătorilor din industria discografică.

Pentru comemorarea acestui adevărat simbol al culturii naționale, Radio România Muzical a pregătit proiectul "Zilele Lipatti" ce-și propune să pună în lumină întreaga moștenire a lui Dinu Lipatti, inclusiv aspectele ei inedite. Unul dintre acestea: pasiunea de fotograf a celebrului pianist și compozitor. Duminică, 28 noiembrie, de la ora 18, în foaierul Sălii Radio va avea loc vernisajul expoziției de fotografii inedite realizate de Dinu Lipatti. Cu ajutorul Școlii de fotografie "Francisc Mraz", Radio România Muzical aduce la lumină pentru prima oară câteva zeci de fotografii realizate de Dinu Lipatti, ce au așteptat să fie developate mai bine de 60 de ani. Sunt peisaje din zona comunei Ciolcești - județul Argeș, unde astăzi se găsește Casa memorială Dinu Lipatti, dar și fotografii de familie. Vor fi de asemenea expuse și câteva dintre lucrurile care i-au aparținut lui Dinu Lipatti, printre ele rochița în care a fost botezat la vârsta de 4 ani de George Enescu, certificatul de botez, bagheta de dirijor primită de la George Enescu.

Vernisajul expoziției va fi urmat de Gala laureaților Concursului Național de Pian derulat sub auspiciile "Zilelor Lipatti". Punct central al proiectului "Zilele Lipatti", Concursul Național de Pian se desfășoară între 22 și 28 noiembrie la București. Competiția menită să-i pună în valoare și să-i aducă în atenția publicului pe cei mai tineri continuatori ai tradiției din care făcea parte Lipatti se adresează pianiștilor cu vârste între 14-18 ani, respectiv 19-28 ani și se desfășoară la Sala mică a Ateneului Român și la Centrul Național de Artă "Tinerimea română", acolo unde publicul are intrarea liberă.

În finala concursului, tinerii pianiști vor evolua, la Sala Radio, alături de Orchestra Română de Tineret, un ansamblu apreciat, binecunoscut deja publicului larg. Dirijorul serii: reputatul Cristian Mandeal. Gala laureaților va putea fi urmărită în direct la Radio România Muzical și TVR Cultural în 28 noiembrie, de la ora 19. Biletele pot fi achiziționate de la Sala Radio și prin rețeaua eventim.ro. De asemenea, invitații gratuite pot fi obținute de cei care vizitează site-ul www.romania-muzical.ro și completează formularele de înscriere.

Sâmbătă 27 noiembrie, de la ora 18, în cadrul "Zilelor Lipatti" va fi proiectat documentarul "Ultimul recital de la Besaçon", în regia lui Philippe Roger, un film nominalizat la premiile Festivalului de la Doucencourt. Proiecția este găzduită de Sala "Elvira Popesco" a Institutului Francez din București în prezența autorului. Intrarea este liberă.

Memoria lui Lipatti va fi omagiată și printr-un recital susținut chiar în Casa memorială "Dinu Lipatti" din Ciolcești, județul Argeș. În 21 noiembrie va cânta chiar pe pianul care i-a aparținut lui Lipatti muziciana stabilită la Paris, Mara Dobrescu, iar apoi liedurile lui Lipatti vor răsuna în interpretarea tenorului Florin Diaconescu și a pianistei Verona Maier.

Memoria lui Dinu Lipatti este omagiată și prin lansarea de către Romfilatelia a unui întreg poștal (plicuri timbrate) cu chipul lui Lipatti. Monetăria statului pregătește și o serie de medalii cu efigia lui Lipatti.

Radio România Muzical îi dedică de asemenea lui Dinu Lipatti o serie de emisiuni. Pe parcursul a două săptămâni, începând din 22 noiembrie, de la ora 17,30 se va derula serialul "Dinu Lipatti - 60" ce cuprinde integrala înregistrărilor realizate de Dinu Lipatti, dar și a lucrărilor compuse de muzician. În 2 decembrie, în chiar data trecerii sale în eternitate, Radio România Muzical propune o emisiune specială de trei ore și jumătate, difuzată între orele 17,30-21,00. Iar între 6 și 10 decembrie, de la aceeași oră 17,30 se derulează seria de emisiuni "Destine paralele" menită să pună în lumină relația dintre Dinu Lipatti și Clara Haskil, o altă mare pianistă a secolului XX de origine română, de la moartea căreia se împlinesc în 7 decembrie 50 de ani.

Toate înregistrările lui Dinu Lipatti pot fi ascultate pe streamul on demand ce-i este dedicat pe site-ul www.romania-muzical.ro.


Programul Concursului Național de Pian

22 noiembrie 2010

Sala Mică a Ateneului Român, orele 10,00 - 18,00: etapa I pentru categoria I de vârstă (pianiști născuți între 1.01.1992 și 31.12.1996)

Repertoriu: preludiu și fugă din Caietele I sau II ale "Clavecinului bine temperat" sau 3 părți dintr-una dintre Suitele franceze sau engleze de Johann Sebastian Bach; studiu de virtuozitate

Juriul: Viniciu Moroianu - președinte, Alina Elena Bercu, Matei Varga, Alexandra Diaconu și Liliana Staicu


23 noiembrie 2010

Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", orele 10,00 - 18,00: etapa I pentru categoria a II-a de vârstă (pianiști născuți între 1.01.1982 și 31.12.1991).

Repertoriu: preludiu și fugă din Caietele I sau II ale "Clavecinului bine temperat" sau o suită engleză sau o partită de Johann Sebastian Bach; studiu de virtuozitate.

Juriul: Dan Dediu - președinte, Mara Dobrescu, Otto Probst, Adriana Bera și Liliana Staicu.


24 noiembrie 2010

Sala Mică a Ateneului Român, orele 10,00 - 16,00: etapa a II-a pentru categoria I de vârstă.

Repertoriu: la alegere, un vals, o nocturnă, o baladă, un scherzo, o fantezie sau Bolero-ul de Frederic Chopin; o piesă românească.


25 noiembrie 2010

Centrul Național de Artă "Tinerimea Română", orele 10,00 - 16,00: etapa a II-a pentru categoria a II-a de vârstă.

Repertoriu: baladă sau scherzo de Frederic Chopin; o piesă românească.


26 noiembrie 2010

Sala Mică a Ateneului Român, orele 10,00 - 14,00: etapa a III-a pentru categoria I de vârstă.

Repertoriu: o sonată clasică.


28 noiembrie 2010

Studioul Mihail Jora, orele 16,00 - 18,00: etapa a III-a pentru categoria a II-a de vârstă. Participă Orchestra Română de Tineret dirijată de maestrul Cristian Mandeal.

Repertoriu: partea I dintr-unul din Concertele de Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann sau Chopin.

Studioul Mihail Jora, ora 19,00: festivitatea de premiere a laureaților și concertul de gală, cu participarea Orchestrei Române de Tineret condusă de maestrul Cristian Mandeal.

Cristina Comandașu