Arhivă : Evenimente Înapoi

CD Enescu lansat la Sala Radio

Publicat: marți, 4 Mai 2010 , ora 12.51

Miercuri, 5 mai, ora 19,45, în foaierul central al Sălii de concerte Radio România Editura Casa Radio lansează un nou titlu: George Enescu - Vocea naturii. Noua producție celebrează 55 de ani de la dispariția lui George Enescu în 2010 și oferă publicului lucrări inedite (Suita Castelană, Poemul Vocea naturii, piesa Au soir), alături de opusuri consacrate (Poema Română și Simfonia de cameră).

O adevărată tentație culturală pentru orice meloman: un conținut muzical prețios, redat de Orchestra Națională Radio - sub bagheta dirijorului Horia Andreescu - și pus în valoare într-o formulă grafică de excepție.

În pauza concertului de la Sala Radio din seara de 5 mai, prof. univ. dr. Viorel Cosma - autorul bookletului - va recomanda acest nou CD ce dovedește că "marca națională" George Enescu rezervă în continuare nebănuite resurse.

Pentru detalii și oferta online la prețul promoțional de 15.00 lei, vizitați adresa de internet: www.edituracasaradio.ro .

 

Viorel Cosma: "Discul pe care Radiodifuziunea Română i l-a consacrat lui George Enescu - cu Orchestra Națională Radio aflată sub bagheta lui Horia Andreescu - reprezintă un pas important către realizarea acelei mult-visate opera omnia pe disc.

Chiar în forma pe care Editura Casa Radio a editat-o sunt câteva lucrări pe care publicul încă nu le cunoaște. Este vorba de Suita Castelană și de poemul Vocea naturii - două lucrări pe care Enescu le-a scris în perioada de tinerețe, înainte de primul război mondial - și o alta, piesa Au soir pentru șase trompete.

Eu, în momentul de față cercetând catalogul lucrărilor, manuscrisele de la Muzeul Enescu și descoperind o serie întreagă de lucrări pe care nu le cunoștea nimeni în 1955 când a murit maestrul la Paris, îmi dau seama că trebuie ca absolut toate lucrările să poată fi transpuse pe disc și ascultate, atât de publicul larg cât și de cercetătorii care, astfel, în viitor ne vor putea arăta exact dimensiunea creatorului Enescu.

În mod foarte potrivit, discul începe cu Poema Română în forma ei exactă, aceea din 1898 care a răsunat la Ateneul Român, având în final Imnul Regal scris de Eduard Hübsch, ceea ce nu s-a întâmplat vreo 40 de ani, când se cânta numai la anumite protocoluri, finalul fiind pur și simplu scos. Cea de-a treia lucrare inedită prezentată pe CD, Au soir pentru șase trompete, a fost scrisă la cerere și se cântă destul de rar de către trompetiști. Este bine că se aduce în memoria publicului această piesă pentru suflători, care reprezintă pandantul strădaniilor lui Enescu cu Dixtuorul și constituie un exemplu al preocupării compozitorului pentru muzica de suflători.

Consider că discul realizat de Editura Casa Radio este foarte important tocmai în conturarea completă a tabloului creației enesciene. Are și o latură cronologică, pentru că pornind de la Poema Română care este opus 1 și ajungând la Simfonia de cameră care este opus 33 - exact tot bagajul enescian pe care el și l-a notat cu număr de opus -, se poate spune că din punct de vedere stilistic acest disc reprezintă un document de creație foarte concludent pentru înțelegerea lui George Enescu și a evoluției lui, de la stilul acelui copil de 16 - 17 ani (Poema Română) până la omul de maturitate de 70 de ani (Simfonia de cameră).

Prin George Enescu - Vocea naturii, Editura Casa Radio ne prilejuiește tuturor o mare bucurie și realizează un disc de căpetenie pe care sunt convins că publicul îl va primi cu același entuziasm pe care-l manifestă totdeauna, ori de câte ori apare un disc nou cu lucrări din opera lui George Enescu".