Arhivă : Evenimente Înapoi

Radio România Muzical - Opera la superlativ

Publicat: duminică, 7 Septembrie 2008 , ora 13.39
Pe parcursul lunilor septembrie si octombrie 2008, Radio România Muzical a programat doua serii speciale de emisiuni consacrate teatrului liric: Opera pe podiumul de concert (inclusa în proiectul editorial Radio România 80) si Seara de opera. În fiecare duminica, de la ora 19.00 din 7 septembrie pâna în 26 octombrie, poate fi ascultat la Radio România Muzical ciclul de emisiuni Opera pe podiumul de concert - cele mai interesante si valoroase înregistrari de opera realizate la Radio România între anii 1961-1988.

Sunt înregistrari ce-i au în prim plan pe trei dintre cei mai importanti dirijori ai genului: Carol Litvin, Ludovic Bacs si Iosif Conta.

În cele 8 editii aniversare ce preced Ziua Radioului (1 noiembrie), vor putea fi admirate vocile de aur ale României: Nicolae Herlea, Ludovic Spiess, Cornel Stavru, Eduard Tumagian, Maria Slatinaru Nistor, Eugenia Moldoveanu, Silvia Voinea etc. în înregistrari din Fonoteca de Aur. Alaturi de lucrari consacrate precum „Turandot” de Giacomo Puccini sau „Forta destinului” de Giuseppe Verdi, în program figureaza si mai putin cântata opera a lui Claudio Monteverdi - „Încoronarea Popeei” sau opere românesti semnate de Marcel Mihalovici, Doru Popovici, Tiberiu Brediceanu, Sabin Dragoi.

Realizatoarea acestei serii speciale este Iolanda Drâmbei, aflata în dialog cu dirijorii Carol Litvin si Ludovic Bacs, comentatori ai propriilor înregistrari. Despre materialele sonore ce poarta semnatura regretatului Iosif Conta, va vorbi prof.univ.dr. Grigore Constantinescu, autor al volumului „Iosif Conta - portret în dialog”, muzicolog a carui experienta în domeniul teatrului liric este unanim recunoscuta. Seara de opera, emisiune ce poate fi ascultata în fiecare sâmbata de la ora 19, are ca tema aniversarea celor 150 de ani ce se împlinesc în decembrie 2008 de la nasterea lui Giacomo Puccini, compozitorul verist italian ale carui creatii se bucura si astazi de un remarcabil succes pe scenele internationale.

Invitata speciala a acestei serii de 8 emisiuni este soprana Virginia Zeani, aflata în dialog cu realizatoarea Luminita Arvunescu. Virginia Zeani, una dintre marile voci ale anilor ’50-’60, cu extraordinare succese la Scala din Milano si Opera din Roma, a fost ea însasi o reputata interpreta a rolului Tosca din opera omonima pucciniana.

Alaturi de cele mai valoroase versiuni interpretative ale operelor lui Giacomo Puccini, la Seara de opera pot fi ascultate si declaratii despre compozitor ale unor staruri de ieri si de astazi: Ileana Cotrubas, Eugenia Moldoveanu, Nicolae Herlea, Angela Gheorghiu, Anna Netrebko, Rolando Villazon.VIRGINIA ZEANI: “Daca opera nu l-ar fi avut pe Puccini, ar fi avut un imens gol ; iar pentru mine el a fost în primul rând compozitorul care m-a facut sa plâng cel mai mult. Am plâns pe scena cântându-i muzica, am plâns când vedeam spectacole cu operele lui si plâng si acum când îi predau muzica. Se stie ca Puccini a fost unul dintre asa numitii compozitori veristi tocmai pentru faptul ca operele sale s-au reîntors la adevarul vietii - dar eu cred ca a fost si cel mai talentat dintre veristi: am interpretat 6 dintre operele sale si l-am gasit în toate aceste partituri exceptional - asa ca ma bucur nespus ca facem împreuna aceste emisiuni - Puccini în care pot sa-mi exprim si prin cuvinte - ceea ce n-am facut pâna acum - toata dragostea mea pentru operele lui .” Leonardo Ciampa (autorul primei monografii Virginia Zeani în limba engleza - 2002: “O categorie aparte de voce ar fi trebuit inventata pentru Virginia Zeani”; Sever Voinescu (urmeaza sa publice în câteva luni o carte de Dialoguri cu Virginia Zeani): ” Doamna Zeani - pe lânga ca este un martor cu totul privilegiat al unor vremuri extraordinare, “mitice” pentru noi, vârsta de aur a operei în secolul XX - a avut ea însasi o cariera glorioasa în acea perioada, considerata rivala Mariei Callas de unii cronicari ai vremii, pe buna dreptate; si în plus, mi-am dat seama ca Virginia Zeani are o calitate extraordinara: este capabila sa faca portretul unui om în trei vorbe - este o femeie de o intuitie rar întâlnita, de-a dreptul divina, iar marturia sa este de relevanta formidabila.