Arhivă : Cronici Înapoi

Organizarea Concursului și Festivalului Internațional George Enescu - conferință de presă

Publicat: miercuri, 29 Iunie 2022 , ora 10.38


Organizarea ediției 2022 a Concursului Internațional George Enescu, dar și a ediției din 2023 a Festivalului au fost temele de discuție în conferința de presă organizată marți, 28 iunie 2022, de către Ministerul Culturii împreună cu Artexim. A fost ocazia în care ministrul culturii Lucian Romașcanu i-a anunțat pe dirijorul Cristian Măcelaru la conducerea artistică a următoarelor trei ediții ale Festivalului și Concursului Enescu, și pe Cristina Uruc - noul director interimar Artexim.

"Această echipă vă garantează că vom avea cel puțin pentru următoarele trei cicluri festival-concurs același eveniment de nivel internațional care a fost Enescu și până acum", a declarat Lucian Romașcanu.

Cristina Uruc a oferit detalii despre ediția a XVIII-a a Concursului Enescu, a cărui desfășurare începe în 4 septembrie - exact în data în care se vor împlini 64 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului George Enescu. A fost menționată, de asemenea, colaborarea cu agenția de impresariat Askonas Holt din Londra, care va asigura îndrumare și mentorat în carieră câștigătorilor de anul acesta.

Evenimentul l-a avut ca invitat și pe Sergiu Nistor, consilier prezidențial, care i-a înmânat Cristinei Uruc diploma de înalt patronaj al Președintelui României pentru Concursul și Festivalul Internațional George Enescu.

Viziunea artistică a lui Cristian Măcelaru are ca punct de plecare continuarea imaginii construite și a vizibilității la nivel internațional a Festivalului. Vor continua, astfel, obișnuitele concerte din seria Mari orchestre ale lumii, recitalurile camerale și va reveni sub o nouă formă seria de concerte de la miezul nopții, ce a lipsit din programul ultimei ediții a Festivalului - dacă până acum concentrată pe repertoriul baroc, începând cu ediția următoare fiecare concert al seriei va introduce publicul în diverse zone stilistice.

Festivalul se va derula între 27 august și 24 septembrie 2023, pe parcursul a patru săptămâni și nu vor lipsi evenimentele desfășurate în alte orașe din țară, între care se va regăsi și Timișoara - numită capitală culturală în anul ce coincide cu următoarea ediție a Festivalului Enescu. La București, Sala Palatului va fi renovată în interior pentru ediția 2023 a festivalului Enescu - astfel încât acustica să fie îmbunătățită, iar în 2025, va urma și o removare exterioară a sălii.

Așadar, ediția 2023 a festivalului Enescu propune îmbinări între muzici vechi și contemporane, de la Mozart la lumea arabă, centrată deci pe diversitate și având ca scop apropierea unei grupe de vârstă cât mai extinse în rândul publicului. Este motivul pentru care Cristian Măcelaru a simțit necesară crearea unei noi serii dedicate copiilor, ce va debuta odată cu ediția viitoare a Festivalului Enescu.

"Unul din lucrurile importante pe care le-am învățat de la Enescu, în calitate de pedagog și mentor, este faptul că el a insistat întotdeauna să fie implicat în educația tinerilor. Pentru mine acest lucru a rămas și va continua să rămână important", a declarat Cristian Măcelaru.

În final, cuvintele lui Cristian Măcelaru rezumă cel mai bine ideile ce au stat la baza concepției asupra viitoarelor ediții ale Festivalului și Concursului Enescu:

"Căutând arta și descoperind frumusețea ei, cred că putem crea o societate mai frumoasă."

Gala de deschidere, recitalurile și finalele celor trei secțiuni ale ediției 2022 a Concursului Internațional George Enescu vor fi transmise în direct de Radio România Muzical, în perioada 4 - 18 septembrie.

(sursa foto: festivalenescu.ro)

Alexandra Scumpu