Arhivă : Cronici Înapoi

Bucharest Opera Festival la Opera Națională București

Publicat: luni, 27 Iunie 2022 , ora 10.11

Opera Națională București a organizat vineri, 24 iunie, o conferință de presă la care au fost prezenți reprezentanții instituțiilor invitate la București. Din partea Operei Naționale din București, Oltea Șerban Pârâu ne dezvăluie la începutul discuțiilor scopul pentru care s-a organizat acest festival: ,,Odată cu aniversarea centenarului instituției noastre, s-a dorit ca publicul din București să aibă ocazia ca, în nouă zile să cunoască nouă teatre, dar și nouă titluri, dintre care șapte nu se joacă în București." Aflăm cu acest prilej faptul că, în luna februarie, la ,,aniversarea" Operei Naționale din București urmau să participe și teatrele de operă din Sofia și Budapesta, acestea fiind însă nevoite să revină asupra deciziei în contextul izbucnirii războiului din Ucraina.

Prezent în festival cu două titluri - ,,Don Giovanni" și ,,Indiile Galante" - regizorul Andrei Șerban adresează managerilor de teatre lirice o invitație de a fi curajoși în alegerea titlurilor și modului de a prezenta spectacolele publicului: ,,Cântăreții joacă astăzi cu aceeași pasiune cu care joacă actorii. Ne dăm seama că opera trebuie să depășească stadiul de artificiu, de vetust, de învechit pentru că timpurile s-au schimbat și se schimbă. Avem nevoie din ce în ce mai mult să mergem la operă și să trăim ceva adevărat, autentic, care ne atinge întreaga ființă."

Daniel Jinga, directorul Operei Naționale din București: ,,Eu vă spun în numele Operei Naționale că mă simt foarte bine, ne simțim ca și cum ați venit la ziua noastră și ne sărbătoriți și cred că Opera cu toată istoria ei merita așa ceva. Mi-aș dori ca acest moment pe care îl trăim în aceste zile să rămână un moment pe care să-l înfăptuim an de an într-o formă sau alta."

Discuțiile au continuat, fiecare reprezentat de instituție având ocazia de a-și prezenta spectacolul pe care îl aduce în fața publicului bucureștean.

Cristian Avram, purtătorul de cuvânt al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca: ,,Despre reprezentația noastră de luni, 27 iunie, Zorba pot începe prin a vă spune că noi îl numim un spectacol-bucurie, este un spectacol care nu este pentru toată lumea, un spectacol de balet atât din zona modernă, cât și din cea clasică. Ne-am bucurat să avem acest spectacol în premieră acum 6 ani la Cluj, iar de atunci acesta se joacă de fiecare dată cu casa închisă. Este o poveste extraordinară despre umanitate și despre dragoste, suntem absolut siguri că vă veți îndrăgosti de personajele principale și de balerinii noștri."

Bianca Ionescu, director general al Teatrului Național de Operetă și Musical ,,Ion Dacian": ,,Spectacolul "Candid" a fost o provocare pentru noi, pentru că Leonard Bernstein a compus o muzică în care genului de operetă i se alătură inflexiuni de jazz, de musical, s-a spus chiar că ar fi o operă. Este un spectacol dificil, frumos, destul de lung și care a ieșit din paradigma operetei clasice. Suntem mândri să-i avem pe scenă pe câțiva dintre cei mai buni soliști ai momentului, îl menționez aici pe interpretul rolului principal - George Vîrban, o speranță deja confirmată pe scenele naționale și internaționale."

Szep Gyula, directorul Operei Maghiare din Cluj-Napoca: ,,Venim la București cu cele două opere într-un act de Maurice Ravel - Ora spaniolă și Copilul și vrăjile, ele fiind o adevărată provocare repertorială. Sunt roluri dificile dar foarte exigent construite și o muzică splendidă."

Daniela Vlădescu, directoarea Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" din Constanța: "Sunt emoționată pentru că mă trezesc în fața unei întâmplări la care nu ne-am așteptat niciodată. Teatrul nostru mic și-a propus să facă tot ce face un teatru mare, astfel că ne prezentăm în cadrul festivalului cu un titlu măreț: "Povestirile lui Hoffman". În acest moment ne folosim de toate resursele de care dispunem pentru a onora scena bucureșteană: facem panourile care erau de 3 metri - de 7, ceasul care avea diametru de 2-3 metri, are acum 10 ș.a.m.d. Poate că fără îndemnul acesta nu am fi reușit să ajungem la un spectacol mai important decât l-am făcut noi. Faptul că ne aflăm și noi printre teatrele mari de profil din țară este un miracol."

Antoniu Zamfir, directorul Operei Naționale Române din Craiova: ,,Ne vom prezenta în fața publicului bucureștean cu unul dintre cele mai noi și poate cele mai inovative titluri pe care instituția noastră le-a montat în ultimii ani - ,,Mefistofele". Suntem mândri că am reușit să aducem la București o distribuție de excepție, credem noi, lucru pe care-l va hotărî până la urmă publicul: Barbara Frittoli și Askar Abdrazakov vor interpreta rolurile principale, alături de Cellia Costea."

Andrei Fermeșanu, directorul Operei Naționale din Iași: "Vom veni vineri, 1 iulie, în fața publicului bucureștean cu ,,Indiile galante", pe muzică de Jean-Philippe Rameau. Mărturisesc că este cel mai dificil spectacol pe care îl avem în repertoriu. Venim cu 700 de costume diferite și avem angrenate în această reprezentație toate departamentele: cor, balet, orchestră și nu mai puțin de 17 soliști. Această operă-balet este genul de spectacol după care pleci acasă înălțat și convins că ai asistat la un eveniment cu adevărat major."

În încheiere, Andras Istvan Demeter, secretar de stat Ministerul Culturii: Mă bucur că ideea acestui festival ajunge în aceste zile să devină realitate! Rolul de "naș" care mi-a fost atribuit de către echipa de marketing a Operei Naționale din București cred că-i este de fapt menit Ministerului Culturii deoarece toate instituțiile prezente în acest festival poartă auspiciile acestei forme de autoritate."

Puteți afla mai multe informații despre evenimentele din cadrul Bucharest Opera Festival accesând site-ul nostru, https://www.romania-muzical.ro/, unde veți găsi știri și interviuri cu reprezentanții instituțiilor participante. Ultimele bilete sunt disponibile la https://tickets.operanb.ro/.

 

Ana Sireteanu