Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Serile Radio România Muzical - 25. Concert "Moștenitorii României Muzicale"

Publicat: joi, 24 Martie 2022 , ora 15.04

Ieri seară, la Sala Radio a avut loc primul concert din seria celor dedicate aniversării a 25 de ani de când postul Radio România Muzical și-a început emisia on-air. Protagoniști - finaliști ai bursei "Moștenitorii României muzicale", ediția din 2021: soprana Aida Pascu, percuționista Sara Gheorghe și pianistul Dominik Ilisz. Le-a fost alături Orchestra de Cameră Radio condusă de dirijorul Radu Popa.

Primul concert dedicat aniversării a 25 de ani de când Radio România Muzical există pentru dumneavoastră, ascultătorii nostri, i-a adus în prim-plan pe trei tineri muzicieni, finaliști ai bursei "Moștenitorii României Muzicale", competiție organizată de postul nostru împreună cu Rotary Club Pipera. S-a dovedit a fi o seară de excepție, deschisă de percuționista arădeană Sara Gheorghe, studentă a Academiei de Muzică și Arte din Viena. Tânăra muziciană a ales o serie de aranjamente pentru marimbafon și orchestră ale unor lucrări celebre de Isaac Albeniz, Astor Piazzolla sau Grigoraș Dinicu, printre alții. Dorința Sarei Gheorghe, de a pune în valoare marimbafonul, instrument cu un sunet catifelat, conferit de căldura lemnului, capabil de a reda fraze lirice, dar și ritmate, a fost îndeplinită datorită virtuozității și grație ei interpretative cu care a cucerit publicul.

Apoi, a venit rândul sopranei Aida Pascu, studentă în anul al patrulea la Universitatea Națională de Muzică din București să impresioneze audiența, interpretând cu succes câteva arii din opere de Georg Friedrich Händel și Wolfgang Amadeus Mozart. O voce cu adevărat deosebită, deja matură, cu o egalitate între registre și cu un timbru plin, de soprana lirică. Dacă mai adaug și intonația justă, precum și o agreabilă prezență scenică, pot spune că avem datele necesare unei viitoare cariere de succes.

Partea a doua a serii i-a revenit pianistului Dominik Ilisz, elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte din Oradea, dar și student al Facultății de Muzică din Debrețin. O prezență elegantă, Dominik Ilisz ne-a prezentat o versiune proprie încântătoare a impunătorului Concert nr. 3 op. 37 în do minor pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven. Cele două părți în allegro au fost redate printr-o interpretare sclipitoare (datorată unei tehnici foarte bune, cu un sunet strălucitor) a pasajelor de virtuozitate parcurse impecabil și a unei reliefări clare a planurilor sonore. Pentru partea lentă, Dominik Ilisz ne-a demonstrat că la vârsta sa de 18 ani poate aborda, cu maturitate, paginile beethoveniene, cu o atitudine meditativă, lirică, introspectivă chiar.

Celor trei tineri le-a fost alături experimentata Orchestră de Cameră Radio, un partener de valoare, ce a evoluat sub bagheta unui constant și apreciat colaborator al ansamblului - dirijorul Radu Popa; o alegere inspirată pentru a conduce acest concert deosebit, finalizat cu brio.


O seară minunată a fost și pentru spectatorii prezenți la Sala Radio:

- A fost o seară în care am descoperit noi artiști și o orchestră care ne încântă de fiecare dată. O bucurie să ne întoarcem după atâta timp în sălile de concert și o acustică incredibilă a sălii. Pur și simplu, m-am lăsat purtată de muzică și am simțit că plutesc la un moment dat, în finalul concertului. Mi-aș fi dorit să dureze mai mult și sper să revin cât de curând!


La finalul concertului, dirijorul Radu Popa ne-a mărturisit:

- Colaborarea cu tinerii muzicieni este întotdeauna o plăcere, pentru că revine pofta de prospețime, fiind cu ei pe scenă. M-am bucurat în această săptămână de prezența unor tineri deosebiți: o percuționistă tânără, cu care am avut un program special, o tânără soprană, căreia îi prevăd un viitor strălucit și concertul s-a încheiat cu o prezență solistică remarcabilă, în special pentru vârsta pe care o are, a pianistului care a cântat Concertul nr. 3 de Beethoven.

Foto: Alexandru Dolea

Cronică realizată de Florica Jalbă