Arhivă : Cronici Înapoi

Recenzie de carte: "Despre Brâncuși" - Micromonografie de Ana și Dan Trestieni

Publicat: miercuri, 23 Februarie 2022 , ora 12.06


Lansat în decembrie 2021, la Bruxelles, la finalul unei perioade în care s-au aniversat 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, micul volum semnat de Ana și Dan Trestieni și apărut la Editura Ambra oferă o introducere compactă și accesibilă în viața și opera marelui sculptor român. Autoarea principală fiind poetă iar soțul său sociolog, cartea nu are pretenția unei monografii de specialitate. De altfel, așa după cum mărturisește Ana Trestieni, impulsul realizării acestui produs editorial a fost unul puternic motivat personal, în urma atenției suscitate publicului, în 2018, de lectura unei pagini subiective de jurnal, în care poeta reflectă asupra lui Brâncuși. Acestea reprezintă, probabil, motivele principale pentru care stilul abordat în micromonografie este unul eseistic, fragmentar, presărat cu observații personale și afirmații lăsate adesea în suspensie. În același timp, ambiția vădită în parcurgerea cărții privește prezentarea tuturor aspectelor importante ale creației lui Brâncuși, puse simultan în context estetic și biografic. Astfel, fără a fi prezentată și susținută de o manieră științifică, informația este abundentă și urmărește un scop preponderent didactic, grație unei expuneri repetitive, de sinteză.

Prin desfășurarea cronologică a evoluției lui Brâncuși, pornind de la Hobița gorjeană și până la consacrarea pariziană și americană, apelul la citate din corespondența artistului și din opiniile exprimate de-a lungul timpului de contemporanii săi iluștri, precum și prin susținerea discursului cu rezumate din ideile esențiale ale monografiilor importante dedicate subiectului, cartea creionează un portret suficient de clar al lui Brâncuși, care familiarizează cititorul profan cu un domeniu pe cât de fascinant, pe atât de sofisticat și invită la cunoașterea în profunzime a unei personalități magnetice, unice. Interesante pentru publicul larg pot fi în mod special diadele pe care autorii le schițează în capitole scurte, compuse din Brâncuși și personalități dintre cele mai diverse cu care s-a intersectat de-a lungul vieții: Apollinaire, Modigliani, Joyce, Ionescu, Tzara, Duchamp ș.a. De asemenea, autorii selectează și analizează câteva dintre cele mai reprezentative opere sculpturale din fiecare etapă a creației lui Brâncuși, ceea ce îi articulează conținutul. Accentul principal al volumului - care reușește, prin insistență și detaliu, să se imprime în mintea cititorului - se pune pe dimensiunea modernă și pe noutatea conceptuală și formală a creației sculptorului român. Se desprinde ideea originalității geniului brâncușian, înrădăcinat în tradiția și arhetipurile civilizației românești, dar de dimensiuni universale.

În pofida numeroaselor erori de redactare, micromonografia "Despre Brâncuși" constituie o contribuție meritorie în direcția popularizării subiectului analizat și se recomandă ca un ghid util de introducere în arta începutului de secol XX, îndeosebi în rândul celor tineri.

Mihai Cojocaru