Arhivă : Cronici Înapoi

Viena. Decembrie 2019. (2) Cats. Pisici, pisici, pisici… În Teatrul Ronacher, peste tot, pisici!

Publicat: luni, 13 Ianuarie 2020 , ora 11.59

O producție a Die Vereinigten Bühnen Wien. O impresionantă desfășurare de forțe artistice și tehnice. O muncă uriașă. Cats la Teatrul Ronacher este un spectacol pentru care merită cu prisosință să faceți o călătorie la Viena. Chiar și numai ca să îl vedeți.

M-am uitat astăzi pe site-ul teatrului; până în 3 mai 2020, aproape toate biletele la spectacolele Cats - care se joacă în șase zile din săptămână, doar lunea nu iar sâmbăta sunt două spectacole, unul în matineu ! - sunt epuizate. Au mai rămas, pe ici, pe colo, câte un loc liber, stingher. Succes fulminant! O superproducție impecabilă! Partitura este înconjurată de o aură de legendă.

Denumit, de multe ori, musicalul cu cel mai mare succes în toate timpurile, în 1983 Cats a adunat în palmares șapte Premii Tony - cel mai bun musical, cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică, cea mai bună regie, cele mai bune lumini, cele mai bune costume și, pentru Betty Buckley, interpreta Grizabellei, cea mai bună actriță -, trei premii Olivier, tre i"Drama Desk Awards", și un "Evening Standard Award" - printre multe altele. Până acum, spectacolul a fost urmărit de peste 73 de milioane de oameni și numărul crește, în fiecare zi. Cats a fost prezentat în 30 de țări cu textul tradus în 16 limbi. Și, începând din decembrie 2019, un film artistic de lung metraj prezintă Cats pe marile ecrane, inclusiv în România. Un regal, tocmai l-am văzut ! Tom Hooper ( Discursul regelui, Mizerabilii, Daneza), regizor câștigător de Oscar, transformă musicalul lui Andrew Lloyd Webber, într-un eveniment cinematografic fără precedent. În distribuție, James Corden, Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba, Jennifer Hudson, Ian McKellen, Taylor Swift, Rebel Wilson și Francesca Hayward, prim-balerină la Baletul Regal britanic; un decor spectaculos, tehnologie de ultimă oră și stiluri de dans care variază de la baletul clasic la cel contemporan, de la hip-hop la jazz, de la street dance la step.

Musicalul Cats a pornit de la dorința compozitorului Andrew Lloyd Webber de a scrie, în 1977, o carte de cântece inspirate din colecția de poezii cu și despre pisici alcătuită în 1939 de T.S. Eliot. În ani, acest cilcu de piese vocale scurte s-a dezvoltat și a ajuns la dimensiunile unui musical de două ore și jumătate cu un succes spectaculos (1980). La Londra, producția s-a jucat timp de 21 de ani în aproape 9000 de reprezentații. Pe Broadway, Cats a rămas timp de 18 ani ( aproape 7500 de reprezentații). Musicalul s-a jucat și pe scene de teatru liric - la Operettenhaus din Hamburg a rămas 15 ani pe afișe ( 6100 de reprezentații) iar în Japonia, s-a construit anume o scenă pentru Cats unde, din 1983, au fost peste 10.000 de reprezentații, iar spectacolul continuă să atragă atenția publicului.

În urmă cu 36 de ani, Cats a fost prezentat la Viena cu libretul tradus în limba germană. Titlul a rămas în repertoriu timp de șapte stagiuni.

Din iulie 2019 au început pe scena de la Teatrul Ronacher din Viena repetițiile pentru noua producție Cats. Echipa s-a grupat în jurul regizorului Trevor Nunn, cel care a semnat regia la premiera de la Londra și a coordonatoarei artistice și coregrafei Chrissie Cartwright care, și ea, și-a legat numele de Cats și de versiunea scenică în care acest musical trebuie să fie prezentat, în întreaga lume. Căci Cats are o imagine care trebuie păstrată, oriunde s-ar juca. Machiajele, costumele, scenele de balet, mișcarea sunt - cu foarte mici libertăți - definitiv fixate și ele permit doar foarte mici modificări impuse, obiectiv, de personalitatea interpreților. Premiera - de fapt, reluarea spectacolului - de la Viena a avut loc la 20 septembrie 2019. Cu un succes răsunător așa cum merită o partitură splendidă într-o interpretare impecabilă.

Toate personajele sunt pisici care alcătuiesc tribul Jellicles. Ele se numesc Felinele se întâlnesc într-o noapte specială pentru a decide care dintre ele va accede la Heaviside Layer/Paradisul pisicesc pentru a se întoarce apoi, din nou, pe Pământ. Se știe doar că pisicile au nouă vieți! Cele care doresc să obțină această favoare trebuie să apară în fața tuturor și să-și pledeze cauza cu un….cântec despre viața lor.

Muzica sună fascinant. Carsten Paap conduce cea mai numeroasă orchestră - 27 de persoane amplificate cu mijloace electronice sofisticate, de ultimă generație - care s-a auzit vreodată într-un spectacol cu Cats. Iar pe scenă costumele și machiajele purtate de pisici nu pot decât să strârnească încântare și entuziasm.

Echipa de creație este uriașă, pe scenă și în spatele scenei. Numai pisicile depășesc numărul de ….50 ! Ele se numesc Deuteronimus, Munkustrap, Rum Tum Tugger, Grizabella, Gus, Demeter, Bombalurina, Jellylorum, Jenny, Skimbleshanks, Macavity, Mungojerri, Rumpleteazer, Jemima, Victoria, Mr. Mistoffelees, Electra, Coricopat, Tantomile, Cassandra, Alonzo……Poezia lui T.S.Eliott este colorată, tandră, sentimentală, admirativă, plină de umor….Ea vorbește despre o lume pisicească - pisici negre,cenușii,albe, roșii, tărcate, dungate, cu papion sau cu ghetuțe albe, pisici tinere, pisici bătrâne, feline lenește, nepăsătoare, arțăgoase, nervoase, nemulțumite, răzbunătoare, drăgăstoase, ursuze, visătoare, false, credincioase, viclene - care, la final, se dovedește - o spune poetul - foarte asemănătoare cu lumea oamenilor. Majoritatea dansatorilor, pot dansa , sunt sigură, și în Lacul lebedelor. Tehnica lor este uluitoare, grația cuceritoare, asemănarea cu cea a animalului pe care îl întrupează, desăvârșită; armonia întregului, forța mocnită și micile explozii de personalitate pisicească…încântătoare. Deși, după cum mărturisea un interpret într-un interviu televizat - e greu să fii pisică de opt ori pe săptămână. Publicul aplaudă frenetic după fiecare număr. Am aplaudat și eu. Nu mai încerc să vă descriu spectacolul în cuvinte. Mă grăbesc să vă îndemn să vedeți - și să trăiți!- Cats pe scena de la Ronacher; este un spectacol pentru care merită cu prisosință să faceți o călătorie la Viena. Chiar și numai ca să îl vedeți.


Teatrul Ronacher, Viena, 2019

Cats

Muzica - Andrew Lloyd Webber

Textul - bazat pe poeziile din volumul "Old Possum's Book of Practical Cats" de T.S. Eliot

Versiunea originală

Regie - Trevor Nunn

Orchestrația - Andrew Llyod Webber, David Cullen

Lumini - David Hersey

Decor - John Napier

Coregrafia - Gillian Lynne

Distribuția

Alonzo / Rumpum - George Maniadis

Alt Deuteronimus - Rory Six

Bill Bailey - Matthew Levick

Bombalurina - Birgit Arquin

Carbucketty - Johnny Randall

Cassandra - Anneka Dacres

Coricopat / Dschingis - Jan-Eike Majert

Demeter - Giulia Vazzoler

Electra- Vicky Riddoch

Grizabella - Carin Filipèiæ /Wietske van Tongeren

Gus | Growltiger / Bustopher Jones - Felix Martin

Jellylorum | Griddlebone - Barbara Obermeier

Jemima - Astrid Gollob

Jenny Fleckenreich - Katharina Lochmann

Macavity / Admetus - Nicholas Li

Mr. Mistoffelees / Quaxo - Stephen Martin Allan

Mungojerrie - Andrea Luca Cotti

Munkustrap - Alexander Auler

Rum Tum Tugger - Dominik Hees

Rumpelteazer - Anna Carina Buchegger

Skimbleshanks - Gerben Grimmius

Tantomile Petra - Ilse Dam

Victoria Hannah Kenna Thomas


Cristina Sârbu