Arhivă : Cronici Înapoi

Întâlnirile JTI. Compania IT Dansa din Barcelona marchează evenimentul cu numărul 20!

Publicat: marți, 10 Decembrie 2019 , ora 14.00

Opinii de spectator.

"Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, în 2017 "Noism", cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans "Martha Graham". JTI a investit, de-a lungul anilor, în acest eveniment devenit un brand cultural național pentru dansul contemporan circa trei milioane de euro. Evenimentul este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață."

Acest comunicat trimis de biroul de presă Întâlnirile JTI concentrează în câteva rânduri activitatea extraordinară a echipei conduse de Gilda Lazăr, director JTI, pe parcursul a două decenii. Un demers original, ambițios și tenace, demn de toată admirația. Fiecare spectacol a fost un eveniment major în cadrul vieții culturale românești.

Timp de 19 ani, Întâlnirile JTI au propus publicului românesc spectacole susținute de cele mai importante companii din lume, cu nume sonore și activitate intensă. Dar pentru aniversarea de 20 de ani, Gilda Lazăr a ales"… să ne întâlnim cu viitorul, pentru că acești tineri urmează să danseze în mari companii. Suntem norocoși că îi putem vedea în această seară, la începutul devenirii lor artistice". În cadrul IT Dansa, unde sunt primiți puțin peste 20 de dansatori cu vârste cuprinse între 18 si 23 de ani, principala activitate este cea de formare a unor viitori artiști. Coregrafi recunoscuți la nivel mondial cum ar fi Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato, Ramon Oller, Toni Mira, Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui sau Alexander Ekman nu doar au predat, dar au și realizat coregrafii speciale pentru IT Dansa. Au fost cu siguranță inspirați de talentul și prospețimea tinerilor dansatori. Iar perioadele în care au lucrat împreună au fost, cu siguranță, extrem de profitabile, nu numai pentru învățăcei ci și pentru maeștri. În general, după absolvire, 80% dintre artiștii formați în cadrul IT Dansa sunt angajați de mari companii, ca Nederlands Dans Theater (Olanda), Verpommer Theatre (Germania), Euregio Staatstheater am Gämeplatz (Germania), el Ballet Gulbenkian (Portugalia), Abcdance Company (Austria), Companhia do Bailado (Portugalia). Și cariera lor începe și se dezvoltă spectaculos. Dar ea a început - și nimeni nu uită asta! - în cadrul IT Dansa, compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona.

Spectacolul oferit la București a fost o explozie de tinerețe și talent, de prospețime și energie, de inventivitate și rigoare strictă. Gândul mă duce la marii artiști instrumentiști care, respectând întru totul notele și măsura din partitură, își permit mici libertăți cu efecte surprinzătoare, în detaliile cele mai ascunse ale muzicii. Și astfel, întregul capătă o forță și o expresivitate care numai cu greu pot fi definite și care se constituie în amprenta inconfundabilă a fiecărui interpret. Dansatorii din companie nu se abat de la litera legii impuse de coregraf dar ei înfrumusețează și încarcă gestul cu ce are fiecare mai bun, mai sincer, mai frumos, mai personal. Asistăm la o demonstrație spectaculoasă de dans, în care guvernează alte legi decât cele obișnuite - siluete sculpturale, înalte, suple, frumusețe și forță fizică, demonstrație de virtuozitate, în care sunt implicate corpuri perfecte. Dansatorii pe care i-am văzut nu sunt, fizic " superbi" sau " perfecți" după standardele pur estetice ale societății contemporane; frumusețea lor iradiază, sunt extraordinari prin implicarea și dăruirea cu care evoluează pe scenă, prin dorința de nestăvilit de a ne spune un "ceva" care pentru ei este esențial, vital. Și pentru asta nu precupețesc nici un efort. S-au pregătit îndelung și serios, au adus fiecare cu sine cultura colțului de lume în care și-au format mințile și sufletele, le-au amestecat într-o poțiune magică, pe care au băut-o cu încredere și speranță. Iar rezultatul l-am primit noi, cu încântare și recunoștință.

Cei mai talentați dansatori ai Institutului de Teatru spaniol au prezentat pe scena Teatrului Național București, trei momente coregrafice, aparținând unor importanți coregrafi contemporani: Whim (Capriciu) de Alexander Ekman, In Memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui și The Prom (Balul) de Lorena Nogal.

Artiștii pe care i-am aplaudat în seara zilei de joi, 28 noiembrie 2019 au convins că arta dansului își are asigurat viitorul. Mă consider obligată să îi numesc și o fac cu mare bucurie și profund respect: Beth ANDREWS, Nora SVENDSGARD, Marc COMELLAS I CASTELLS, Leonardo FARINA, Ange Clementine HIROK, Aleix LABARA I CERVER, Alexander LOPEZ GUERRA, Berta MARTI GIMENO, Elisabeth MORERA, Julia RAZQUIN, Ursula URGELES, Gloria GARCIA GARRIDO, Yamil ORTIZ BOHORQUEZ, Jaume LUQUE PARELLADA, Gaizka MORALAS, Venetia Jia Yee LIM.

Adaug numele directorului artistic al companiei, doamna Catherine Allard care, în cadrul unei conferințe de presă, și-a amintit de cursurile ținute de celebrul dansator român Gigi Căciuleanu, la care a participat cu încântare. Și tot la conferința de presă ce a precedat spectacolul am mai aflat ceva: doamna Gilda Lazăr și-a exprimat speranța că Întâlnirile JTI vor continua să aducă în România nume mari și premiere de poveste. "După cum știți, în momentul de față se discută în comisiile Camerei Deputaților un proiect de lege care prevede interzicerea oricărei sponsorizări de către companiile de tutun. Zeci de personalități din lumea culturală se opun acestui proiect, printr-o scrisoare oficială în care fac apel la luciditate și echilibru", a precizat Gilda Lazăr. "Îmi doresc foarte mult să ne vedem și la anul și să dăruim publicului din România o nouă Întâlnire cu frumusețea, cu arta, grația și desăvârșirea, cu dansul la superlativ", a încheiat directorul JTI. Este tot ceea ce ne dorim și noi.


Cristina Sârbu