Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea festivalului Europalia - expoziția Brâncuși, muzică clasică și cuvântul celor doi directori artistici

Publicat: vineri, 4 Octombrie 2019 , ora 13.21

Între 2 octombrie 2019 și 2 februarie 2020, România este subiectul unuia dintre cele mai mari festivaluri europene, Europalia, desfășurat în Belgia și țările învecinate, sub patronajul casei regale a Belgiei. Expoziția far s-a deschis oficial pentru public pe 2 octombrie la Bozar din Bruxelles - Brâncuși, sublimarea formei, un proiect ambițios și reușit de punere în lumină a creației lui Brâncuși, cu piese din colecții de pe întregul mapamond: 11 săli organizate tematic, pornind cu tinerețea din România, până la ridicarea complexului de la Tg Jiu.

A fost o inițiativă a părții belgiene organizatoare, minunat transpusă în practică de curatorul expoziției, Doina Lemny, cercetător la Centrul Pompidou din Paris.

Dirk Vermaelen, directorul artistic belgian al Europalia, la deschiderea expoziției pentru jurnaliștii români:

"Sunt foarte emoționat, este a cincizecea aniversare a festivalului Europalia. Suntem foarte fericiți să avem România ca invitat de onoare la această ediție aniversară și foarte mândru să avem aici această expoziție Brâncuși. Este prima expoziție monografică Brâncuși din Belgia, la 25 ani de la marea retrospectivă Brâncuși de la centrul Pompidou de la Paris. Nu au fost niciodată până acum atât de multe rezervări pentru vizite ale unor grupuri la expozițiile Europalia. Însă prezența României la Europalia nu înseamnă doar atât, ci și alte 28 de expoziții în întreaga Belgie și 260 de evenimente culturale, în general, cu multe lucrări noi muzicale sau de arte performative, literatură și cea mai mare retrospectivă, cred, a cinema-ului românesc."

Director artistic din partea României pentru festivalul Europalia 2019 este Horia Barna, cu care am stat de vorbă despre impactul acestui festival important pentru imaginea României în general.

Horia Barna: Eu sunt director artistic și aștept ca în primul rând publicul străin, dar și românii pe care aș vrea să-i văd în număr cât mai mare și la Brâncuși și la toate manifestările artistice din cele patru luni să înțeleagă că e primul mare efort care s-a făcut pentru promovarea României prin artă și cultură. Prima ancoră în cunoașterea unui popor, înțelegerea lui și acceptarea. Dacă înțelegi, începi să accepți și să vezi asemănările, diferențele specifice. În Europa, între europeni sunt destule asemănări, dar și diferențe specifice. Să fie un prim pas și să încerce... nu statul, ci instituțiile lui publice și private să formeze în alte colțuri ale Europei și lumii evenimente similare, bine pregătite cu ani înainte, rezervând muzee, săli și găsind forma cea mai ilustrativă a felului în care noi am evoluat și suntem, iată, la un nivel egal cu alții, arătând lucrurile din urma noastră și din ceea ce creăm permanent - valoare universală și locală."

Așadar, până la începutul lunii februarie 2020, aveți motive să faceți o rezervare pentru un zbor la Bruxelles, nu numai pentru cei care-l iubesc pe Brâncuși, dar și pentru cei care iubesc muzica clasică. Iată câteva date de reținut: 27 octombrie - Valentin Răduțiu și Per Rundberg, 15 noiembrie - Angela Gheorghiu și Alexandra Dariescu, 29 noiembrie și 1 decembrie - Orchestra Națională a Belgiei, dirijor Crisitan Măcelaru, solist Andrei Ioniță, 12 ianuarie - Florian Mitrea, toate evenimente la Bozar. Alexandra Dariescu va prezenta pe 17 și 18 noiembrie la Luxemburg proiectul The Nutcracker and I, iar Daniel Petrică Ciobanu cântă în noiembrie la Londra și în alte două orașe din Belgia.

Evenimente despre care vom mai vorbi la Radio România Muzical.

Foto: Regele și Regina Belgiei, Președintele României, ghidați de Doina Lemny, curatorul expoziției Brâncuși, alături de Leda sculptorului român 

Reportaj realizat de Cristina Comandașu