Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul extraordinar de deschidere a Neamț Music Festival

Publicat: vineri, 13 Septembrie 2019 , ora 11.09

Entuziasm, emoție, rafinament, fantezie, creativitate, profesionalism…toate s-au regăsit într-o combinație armonică, aseară, joi 12 septembrie 2019, la debutul celei de a treia ediții a Neamț Music Festival. Opus:2/2019 - Duality. Inițiat și organizat de, deja binecunoscutul pianist, Daniel Petrică Ciobanu, originar din Piatra-Neamț, festivalul a trecut granița performanței locale și a ajuns un punct de reper pe harta culturală a României, fiind inclus și în agenda Festivalului Internațional "George Enescu".

Dar, care sunt coordonatele din acest an? Tema acestei ediției este dualitatea. Un subiect despre care Daniel Petrică Ciobanu afirma că: "este poate cea mai simplă și nimerită definiție a lumii, într-un singur cuvânt. Și dacă orice fenomen are un corespondent, o pereche sau un echivalent de semn opus, de la cele mai banale (cald-rece, zi-noapte, sus-jos) și până la cele mai complexe (rațiune-simțire, material-spiritual), cum ar fi putut muzica să fie altfel?".

A fost o seară cu totul specială, un debut de festival pe care cred că orice artist și l-ar dori. Un eveniment care nu avea cum să nu te cucerească și să te impresioneze prin eforturile depuse atât de instituțiile publice abilitate, de sponsori, de prieteni dar mai ales de publicul aflat în număr mare la Sala Cinematografului Mon Amour, un public pe care l-am simțit a fi un adevărat partener, cu o dorință extraordinară de a face parte dintr-un proiect artistic atât de special.

Dar, să o luăm pas cu pas. Evenimentul de aseară s-a desfășurat pe trei paliere: discursuri, recitalul susținut de Daniel Petrică Ciobanu și Petras Geniučas și decernarea unor distincții celor care au susținut Neamț Music Festival.

Prima parte a serii de deschidere a Neamț Music Festival

La începutul serii, au avut loc două discursuri importante, care au fost binevenite deoarece au explicat importanța festivalului și ceea ce își propune în acest an. Astfel, primul a fost Daniel Petrică Ciobanu care a subliniat că: "De la an la an, s-au implicat din ce în ce mai mulți oameni. Ceea ce înseamnă că avem o reacție pozitivă și o atracție magnetică. De altfel, muzica pe care o veți asculta pe parcursul celor patru seri, permite și e menită să rupă cotidianul, obișnuitul și previzibilul…Aici, la Neamț Music Festival, vă vom îmbrățișa, provoca, răsfăța și pune pe gânduri, cu sunete care aduc o culoare și un conținut diferit existențelor noastre. Din muzica sferelor, visate încă de antici, trebuie să ne întindem, să ne ridicăm dincolo de orizontul apropiat. Asta au înțeles meșterii pe care îi numim compozitori. Ei compun, adică pun împreună sunete care se suprapun transparent, se împletesc fluid, se ciocnesc frontal, izbucnesc subit sau se așează mângăitor, pentru a crea sens. Adică, fiecare sunet pe care îl auzi, contează. Nimic nu e întâmplător, mecanic sau pueril, pentru că totul este viu…Prin muzică vă invit la o călătorie către capătul lumii și către noi înșine. Prin jocul clapelor, vă propun să vă lăsați purtați în povești fantastice, să visați cu ochii și urechile deschise…Artiștii nu au nimic de oferit doar pe ei, fără masca convenienței. Îmbrăcând haina operei de artă, ei devin personaje care ne iau de mână și ne apropie de umanitate din noi. Mână de la mână vreau să construim, în aceste zile calde de septembrie, un cerc în mijlocul căruia să răsară lucrul de care avem toți nevoie în lumea în care trăim și care definește cel mai bine arta sunetelor - armonia".

Al doilea discurs a fost susținut de Carmen Elena Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare: "Cred că este cel mai frumos eveniment al toamnei, nu doar din Piatra-Neamț, ci din toată regiunea. Artiști internaționali vor urca pe această scenă și acest lucru îl datorăm lui Daniel Ciobanu. Îți mulțumesc Daniel pentru că ai pus suflet în acest proiect la care noi ne-am alăturat de anul trecut și sper că vom face istorie de acum încolo. Vă mulțumesc și dvs publicului și bineînțeles finanțatorului nostru principal - Consiliul Județean Neamț, fără de care nu am fi avut cum să fim aici, împreună. Să ne bucurăm de atmosfera de poveste pe care o aduce muzica clasică și să avem satisfacția a încă unei ediții reușite".

Partea a doua - Burjoazie & Debauch

Desigur, momentul mult așteptat a fost recitalul extraordinar susținut de doi magicieni ai clapelor, formidabilii - Daniel Petrică Ciobanu și Petras Geniučas. Un recital denumit Burjoazie & Debauch, aflat bineînțeles sub semnul dualității. A fost o primă provocare pe care publicul a "devorat-o" din plin. De altfel, nu aveai cum să nu fii impresionat de virtuozitatea și rafinamentul celor doi artiști, cândva elev și profesor, aflați acum la două piane, față în față (piane marca Fazioli, partener al festivalului). O dualitate care s-a remarcat și în programul ales, o dualitatea între muzică și dans reflectată în creația unor importanți compozitori de muzică de balet din secolul XX: Igor Stravinsky cu a sa lucrare Ritualul primăverii și Maurice Ravel cu Suita a doua din muzica de balet Daphnes și Chloe și poemul coregrafic Valsul, în aranjamentele pentru două piane semnate de Vyacheslav Gryaznov. Și încă un amănunt, Valsul de Maurice Ravel a căpătat alte valențe artistice și prin implicarea imaginii proiectate prin video mapping imaginate de Cristian Luchian (regizor de teatru si artist vizual și cu o carieră de peste 20 de ani în domeniul industriilor creative) și de prezența a doi balerini plini de fantezie - Natacha Trigg și Stefanos Dimoulas (cu cariere desfășurate în Marea Britanie și America, Stefanos fiind cel care a avut o colaborare deosebită cu Kate Moss pentru realizarea videoclipul promoțional al parfumeriei "Charlotte Tillbury").

Un punct maxim al recitalului a fost interpretarea în primă audiție absolută a lucrării "Pietrichiquea" de Pierre Audiger - pianist, compozitor și actor al școlii Jean-Laurent Cochet din Paris. Despre acest opus, autorul ne-a dezvăluit: "Am dorit să aduc un omagiu acestui minunat oraș Piatra-Neamț, pentru că sunt fericit să fiu aici deja pentru a treia oară. În realizarea opusului, am ținut cont de tema festivalului - dualitate, adică două lucruri diferite care se întâmplă în același timp. Așa că, prin cele două idei, una care să reprezinte orașul, cealaltă muntele Pietricica (un munte fosilifer subcarpatic), am construit două motive diferite, dar care se împletesc armonios. De fapt, am creat două imagini, a ceea ce se vede și a ceea ce nu se vede. Adică, un munte dar și sedimentele, micile bucățele care alcătuiesc un întreg univers, muntele. Mulțumesc Daniel Ciobanu". O lucrare interesantă, în care se remarcă două teme diferite dar captivante prin demersul lor sonor fie cu iz popular românesc, fie cu elemente impresioniste. Un opus care a avut o conectare directă la inima publicului, dovadă și aplauzele bine meritate.

Partea a treia a serii de deschidere a Neamț Music Festival - decernarea unor distincții

Minunata seară de debut a Neamț Music Festival, s-a încheiat cu un alt moment special, plin de emoție - decernarea unor distincții celor care au susținut și promovat încă de la faza de proiect acest eveniment inițiat și organizat de Daniel Petrică Ciobanu. Astfel, Distincția onorifică i-a fost acordată Prințului Fabrizio Ruspoli iar diplomele de Ambasadori ai festivalului le-au primit Robert Hodes & Maya Brandenberger și Valerie James.

Așadar, așteptăm cu interes cea de a doua seară a Neamț Music festival care se va desfășura la Rubik Hub - Jeans concert care îi are ca protagoniști pe Pietro Bonfilio și Omri Mor.

Foto: Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare Neamț-credits Octavian Popa

Octavia Galescu