Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul Internațional de Vioară 'Remember Enescu' de la Sinaia

Publicat: vineri, 10 Mai 2019 , ora 11.23

Dintre numeroasele activități muzicale ale Fundației Culturale "Remember Enescu", Concursul de Vioară ce se desfășoară la Sinaia, este probabil cel mai încărcat de semnificații. Iar motivele ar fi că vorbim despre o competiție devenită tradițională, ce a pornit în 1996 cu ediții anuale și și-a stabilizat apoi ritmul cu întâlniri derulate din doi în doi în ani, o competiție gândită de o familie de muzicieni, profesorii Mihaela Tomescu și regretatul Adrian Tomescu. Împreună și-au dorit, ca prin acest concurs, să păstreze cât mai proaspătă amintirea violonistului, dirijorului și profesorului George Enescu în rândul a generații și generații de tineri violoniști. Și au reușit să creeze un eveniment cu invitați din întreaga lume, în care numele lui Enescu este permanent pronunțat, și nu numai când este vorba despre titulatura concursului - Remember Enescu, ci și atunci când se precizează locul de desfășurare (Casa memorială George Enescu de la Sinaia, loc pe care maestrul l-a gândit după propriile planuri arhitectonice, în care a trăit și a compus), și când vorbim despre repertoriul impus (care presupune învățarea unor piese pentru vioară scrise de Enescu, destul de rar cântate altminteri pe scenele românești).

Ediția a XIX-a s-a deschis pe 6 mai, în prezența directorului de onoare al Fundației, violonistul Alexandru Tomescu și a juriului, alcătuit din profesorii și violoniștii Elena Lepădătescu din Brașov, Petru Munteanu din Augsburg (Germania) și Edward Schmieder din Philadelphia (SUA), președinte al juriului, iar Gala s-a derulat pe 9 mai la Castelul Peleș, acolo unde George Enescu a fost o prezență constantă în Saloanele Reginei.

Pe prima poziție a celor trei categorii de vârstă s-au situat Mihai Marco Vasile (categoria A), Dragoș Marian Rușanu și Ștefan Aprodu - ex aequo (categoria B) și Kamelija Dukova, care a obținut Premiul al II-lea la Categoria C, în condițiile în care Premiul I nu a fost acordat la această secțiune.

Premiul oferit de Institutul Cultural Român pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu a mers către Ștefan Aprodu, care a reluat și în Gală Impromptu-ul concertant, cu o vibrație cu totul specială și cu o dorință de comunicare muzicală care pare să îl caracterizeze la această vârstă a adolescenței. Ștefan Aprodu este în al 9-lea an de studiu la Colegiul Național "Dinu Lipatti", unde lucrează cu profesoara Magdalena Ursu.

Câștigătorul Marelui Premiu al ediției a XIX-a a fost Dragoș Marian Rușanu, elev în clasa a VII-a la Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București, la clasa profesoarei Magdalena Ursu, pedagog care a primit chiar luna trecută Premiul Mentor pentru rezultatele sale excepționale. Acompaniat de pianista Clementina Ciucu, cea care a câștigat Premiul de acompaniament Adrian Tomescu al ediției, Dragoș Marian Rușanu a interpretat în Gală Balada de George Enescu și Introducere și Rondo capriccioso de Camille Saint Saens, cu un sunet de o foarte frumoasă calitate, rotund, bogat, cu un control bine dozat al expresiei muzicale, cu răbdarea pe care cei mai mulți nu o au la vârsta lui, de a "rosti" fiecare frază.

A fost doar un moment din ceea ce va însemna Concursul Internațional "Remember Enescu" în acest an. Pentru prima oară în istoria competiției, din dorința de a marca aniversarea a 20 de ani de la înființarea Fundației cu același nume, în luna noiembrie se vor desfășura la Bușteni secțiunile dedicate tinerilor pianiști, respectiv cântăreți.


Concursul Internațional de Vioară "Remember Enescu", Edi
ția a IX-a

Laureați:

Marele Premiu - Dragoș Marian Rușanu

Categoria A

Mihai Marco Vasile - Premiul I

Mario Mititelu - Premiul al II-lea

Mathias Pasăre - Premiul al III-lea

Lois Muntean - Mențiune

Categoria B

Ștefan Aprodu - Premiul I ex aequo și Premiul oferit de Institutul Cultural Român pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de George Enescu

Dragoș Marian Rușanu - Premiul I ax aequo

Gabriela Raluca Hartac - Premiul al II-lea

Premiul al III-lea - nu se acordă

Maria Izabela Dicu - Mențiunea I

Damian Radu Florescu - Mențiunea II

Alin Constantin Țanea - Mențiunea II

Categoria C

Premiul I - nu se acordă

Kamelija Dukova - Premiul al II-lea

Premiul al III-lea - nu se acordă

Nikolaus Besthorn - Mențiunea I

Theodora Ciurezu - Mențiunea a II-a


Monica Isăcescu