Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara la Ateneul Român - 26 februarie 2019

Publicat: miercuri, 27 Februarie 2019 , ora 13.38

"Am asistat la un concert minunat! Doi adolescenți cântă ca doi zei tineri. În ciuda tinereții lor fizice, deosebite, ei arată că sunt muzicieni întregi, muzicieni care au gândire, care au știință - știința instrumentului și știință muzicală. Au prezentat cele mai frumoase exemple de stil de cântat în stil. A fost o seară încântătoare!" (Lavinia Coman)

Doar 17 ani au tinerii muzicieni care au impresionat-o pe Lavinia Coman, muzicolog și profesor apreciat. În 26 februarie, violoncelistul Valentin Simion și pianistul Robert Creimerman au inundat cu tinerețea lor Sala mică a Ateneului Român înscriind una dintre cele mai apreciate serate de marți după cum a declarat și criticul Dumitru Avachian:

"E îmbucurător de constatat faptul că doi elevi ai Colegiului Național "George Enescu" sunt în stare să ridice ceea ce s-ar numi prestația unui duo cameral la un nivel absolut remarcabil. Cred că în ultimele stagiuni este unul dintre cele mai valabile grupuri camerale; este vorba de o evoluție care țintește un nivel mai înalt. După părerea mea, aduce cea mai importantă satisfacție atât publicului, cât și muzicienilor înșiși."

Valentin Simion și Robert Creimerman fac muzică împreună din 2017 și premiile nu au întârziat să apară răsplătindu-le studiul susținut și pasionat. Ei au obținut premiul I la concursurile naționale "Dan Cumpătă" și "Ada Ulubeanu", iar peste hotare la Concursul Internațional "The muse" de la Atena. Despre bucuria de a face împreună muzică de cameră au vorbit cu emoție în finalul serii:

"I-am propus să cântăm împreună și el a zis da. Și a ales o piesă - Sonata a doua de Mendelssohn."

"Aceasta este piesa care ne-a pus împreună. Este sufletul formației noastre, într-un fel. În muzica de cameră se pot atinge unele finețuri... e o poezie, o întrepătrundere cu muzica extraordinară, ceea ce nu se găsește în alte feluri de a cânta."

"Pentru mine, muzica de cameră înseamnă una din laturile cele mai importante ale muzicii deoarece, după părerea mea, unul din motto-urile importante ale muzicii este împreună. Și, să cânți împrenă, este cu totul altceva față de a cânta singur pentru că necesită mult mai multă atenție și se intră mult mai mult în detalii."

Trebuie să vă spun că publicul a luat cu asalt sala mică a Ateneului Român pentru a urmări evoluția celor doi tineri într-un program îndrăzneț cu opusuri de Beethoven și Mendelssohn. Prima lor apariție, pe o scenă de concert, în această formulă interpretativă a fost urmărită cu atenție și apreciată pe măsură de mulți specialiști, precum pianistul Cristian Beldi:

"Foarte plăcut impresionat să-i ascult pe acești tineri cu un program extraordinar de complex și de greu de ținut mai ales fără pauză. Mi se pare incredibil ce au realizat. Și au dovedit o maturitate artistică la vârsta lor... Le doresc succes în continuare! Mă bucur că am fost aici."

La fel de entuziasmată de evoluția lor s-a arătat și pianista Verona Maier, ceea ce pe mine mă lasă să sper că violoncelistul Valentin Simion și pianistul Robert Creimerman pot deveni liderii următoarei generații de muzicieni:

"Mi s-a părut o sală foarte plină, mi s-a părut un program de un curaj aproape nebunesc pentru doi oameni foarte tineri. S-au pus față-n față cu două capodopere și cu două lucrări pe care se feresc mari muzicieni să le abordeze. Întâlnirea cu acești giganți ai muzicii de cameră pentru acest tip de formație camerală n-a reprezentat pentru ei - cel puțin așa a părut - nici un efort, nici o provocare peste puterile lor actuale."

Reportaj realizat de Jeanine Costache