Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara la Ateneul Român - 11 decembrie 2018

Publicat: miercuri, 12 Decembrie 2018 , ora 12.57

Soprana Amelia Stoicescu, tenorul Adrian Dumitru și pianistul Robert Creimerman sunt trei muzicieni laureați la Concursul de interpretare "Ada Ulubeanu" și Concursul "Dan Cumpătă" - competiție organizată de Fundația "Remember Enescu". La sugestia profesoarei Mihaela Tomescu - președinta acestei fundații, cei trei artiști s-au aflat în 11 decembrie în cadrul seratelor de marți.

"Propuneri pe care le-am făcut cu mare, mare plăcere și bucurie pentru că toți acești tineri interpreți din recitalul de astă seară sunt laureați șa concursuri naționale care au căpătat deja o anvergură și o anume ținută atât ca participare numerică, dar și ca ținută interpretativă, ceea ce s-a și observat." - Mihaela Tomescu

Am apreciat pasiunea cu care fac muzică, trecând desigur peste micile imperfecțiuni de interpretare, emoțiile și stângăciile inerente unei prime apariții pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român.

Mihaela Tomescu este cea care i-a descoperit și a vorbit despre fiecare în parte:

"Adrian Dumitru este un solist consacrat, aș putea spune. Cu toată modestia, cu o viață artistică foarte deschisă și promițătoare..."

Tenorul Adrian Dumitru alături de pianista Fernanda Romila a interpretat un calup de canzonete foarte apreciat de cei aflați în sală.

"Amelia Stoicescu - și ea este o laureată a concursului nostru, cu un repertoriu foarte frumos, foarte bine prezentat, cu multă sensibilitate și cu dorință continuă de a se autodefini din ce în ce mai mult și mai bine."

Soprana Amelia Stoicescu a fost secondată de pianista Cezara Petrescu într-un mini recital cuprinzând arii din opere de Mozart și Ceaikovski și două lieduri de Sabin Păutza și Marțian Negrea.

"Despre Robert Creimerman, pe care l-am urmărit din copilărie, pot să spun că evoluția lui este absolut minunată și ținuta lui artistică și mai mult decât artistică de tânăr interpret spune deja foarte mult și poate să conducă spre o anvergură a carierei foartem, foarte frumoasă."

Pianistul Robert Creimerman s-a detașat de ceilalți doi muzicieni afișând siguranță, stăpânire de sine, o bună tehnică pianistică și simț artistic.

În marea lor majoritate recitalurile de la Sala mică a Ateneului Român stau sub semnul tinereții, al entuziasmului și al speranței unei viitoare cariere concertistice. I-am cunoscut aseară pe soprana Amelia Stoicescu, tenorul Adrian Dumitru și pianistul Robert Creimerman.

Reportaj realizat de Jeanine Costache