ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. VIDEO. Quan Ho - artă vocală din folclorul vietnamez

Publicat: vineri, 7 Decembrie 2018 , ora 16.10

Acesta este sunetul Vietnamului modern: trafic intens, copii care aleargă, țipă, se joacă într-o piață publică, greieri în curtea unei clădiri importante, localnici și turiști care forfotesc aparent haotic în centrul Hanoiului. La câțiva zeci de km distanță de capitală regăsim sunetul unui Vietnam arhaic. Ceea ce auziți este partea masculină a unui ansamblu mixt de patru cântăreți specializați în interpretarea Quan Ho. De fapt ei sunt chiar artiști ai poporului - întrucât Vietnamul este o țară socialistă. Ce este Quan Ho? Un tip de muzică folclorică vietnameză, pe care UNESCO l-a inclus în anul 2009 în patrimonial cultural intangibil. La invitația Voice of Vietnam, radioteleviziunea publică (singura, de altfel) vietnameză, am avut ocazia, la sfârșitul lunii noiembrie, să ascultăm și să vedem pe viu Quan Ho. Am călătorit în provincia Bac Giang, locul de naștere al acestui tip de cânt. Aici, lipite una de alta, stau două instituții artistice importante ale locului: Centrul vocațional și Teatrul Cheo, care în 2018 împlinește 60 de ani de existență. Am fost întâmpinați în ambele locuri de elevi și profesori care au interpretat cântece și dansuri folclorice vietnameze: Quan Ho, Ca tru, Cheo și opereta tradițională (ceva cu totul diferit de ceea ce numim noi, vesticii, operetă). Eu mi-am concentrat atenția pe Quan Ho, profitând de prezența acolo a unuia dintre cei mai mari cântăreți și specialiști în domeniu, Nguyen Phu Hiep, pe care l-am intervievat:

În textele pe care le-am găsit online se menționează faptul că tipul de cântat Quan Ho datează din secolul al 13-lea, dar dumneavoastră ați amintit, în scurta conferință pe care ați ținut-o înainte să cantata, secolul al 16-lea. Așadar - când pot fi găsite primele dovezi ale acestui tip de cânt folcloric?

Nu există documente care să ateste cu exactitate începuturile cântului Quan Ho, dar în timpul cercetărilor s-au găsit urme din secolul al 10-lea; apoi, din secolul al 13-lea, cântul Quan Ho a început să apară în cadrul comunităților. Motivul pentru care am amintit secolul al 16-lea ca punct originar al Quan Ho este faptul că el a cunoscut cea mai mare înflorire și dezvoltare în Vietnam în acea perioadă.

Care sunt subiectele textelor ce însoțesc muzica? Este vorba doar despre rugăciuni pentru recolte bogate, sănătate și prosperitate sau poate fi vorba și despre povești de dragoste între un bărbat și o femeie, de exemplu?

În Quan Ho versurile sunt adaptate diverselor situații de viață. Subiectele nu pot fi împărțite clar în categorii specifice. Totuși, ca exemplu: dacă mergi în vizită la prieteni ei te vor întâmpina cu ceai verde și un cântec Quan Ho ce are ca subiect ceaiul.

În cazul aceasta - cât de mult loc este lăsat improvizației? Există așa ceva sau cântăreții urmează ceva deja scris?

Generațiile din trecut se bazau pe o tradiție de tip oral, nu scriau nimic, cântau în stilul Quan Ho despre evenimentele pe care le trăiau în viața cotidiană. În prezent, însă, guvernul vietnamez încearcă să prezerve cântul Quan Ho, de aceea investește în transcrierea textelor cântecelor tradiționale. Ele trebuie să fie disponibile și pentru generațiile viitoare.

Se mai scrie muzică Quan Ho în zilele noastre, cu subiecte din vremurile contemporane, sau artiștii continuă să cânte vechile melodii?

În cadrul cursurilor studenții învață vechile texte ale cântecelor Quan Ho, dar la ocazii speciale, cum ar fi participarea la anumite festivaluri, în care se face un schimb cultural între diverse provincii vietnameze, se compun și versuri noi.

La ce vârstă ați început dumneavoastră să cântați?

Am început să cânt încă din copilărie, pentru că părinții mei cântau acest gen de muzică tradițională, iar la 25 de ani am devenit cântăreț profesionist. Dar faptul că sunt născut într-una dintre provinciile specifice cântului Quan Ho a ajutat la formarea mea profesională.

Provincia Bac Giang este locul de naștere al Quan Ho. Se mai cântă, însă, în acest stil, și în alte regiuni ale Vietnamului?

Nu, el este specific doar acestei regiuni, dar cântăreții călătoresc în întreaga țara pentru a face cunoscut stilul Quan Ho.

În Quan Ho grupul feminin dialoghează într-un mod ușor naiv, aș spune, cu cel masculin, cele mai multe versuri fiind legate de sentimente de dragoste. Ceea ce este extraordinar în Quan Ho este faptul că femeia este egala bărbatului aici, ceea ce în mod tradițional nu se întâmplă în Vietnam. Odată intrați într-un grup Quan Ho, bărbații și femeile devin frați și surori, ceea ce înseamnă însă și că societatea nu le permite să se căsătorească între ei. Costumele joacă un rol foarte important în tradiția Quan Ho: femeile sunt îmbrăcate foarte colorat și poartă în mâini pălării plate de bambus, folosite mai degrabă pentru a le proteja de priviri indiscrete, iar bărbații sunt îmbrăcați în culori închise și au mereu cu ei o umbrelă neagră, al cărei rol este tot acela de a o proteja pe partenera de cânt.

Directorul Centrului Vocațional, dnul Phan Dinh Oanh, spune că "arta Quan Ho-ului se studiază doar aici, în provinciile învecinate Bac Giang și Bac Ninh, la unul dintre cele două centre vocaționale. Programul centrului este flexibil, oferind cursuri în funcție de cerera din anul respective. În această perioadă, de exemplu, instituția are 200 de student, dintre care 20 studiază Quan Ho. Ceilalți învață fie muzică clasică occidentală, fie management cultural, arte plastice sau muzica tradițională a diverselor minorități vietnameze.

Quan Ho era, în vechime, un stil de cânt strict vocal, însă astăzi el este interpretat și cu acompaniament instrumental, uneori live, alteori cu negativ. Ce părere au specialiștii despre acest nou tip de abordare? Nguyen Phu Hiep spune că "În prezent există două tipuri de cânt Quan Ho - cel traditional și cel modern. Eu ale stilul vechi, original, deoarece el este baza, este ceea ce noi vrem să prezervăm și ceea ce, de altfel, și UNESCO a recunoscut ca parte a patrimoniului cultural intangibil. Quan Ho-ul modern ține doar de preferințele actuale ale publicului."

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Irina Cristina Vasilescu