Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul RadiRo - Ziua 5. Orchestra Filarmonică BBC, Moritz Gnann și Andrei Ioniță

Publicat: vineri, 23 Noiembrie 2018 , ora 11.44

A cincea zi de Festival RadiRo a adus pe scena Sălii Radio, în premieră la București, celebra Orchestră Filarmonică BBC, care a concertat aseară (22 noiembrie 2018) sub bagheta dirijorului german Moritz Gnann. 

După cum declara dirijorul Moritz Gnann într-un interviu acordat cu câteva zile în urmă, prima și ultima lucrare din programul ales pentru concertul de la Sala Radio au fost potrivite pentru a marca împlinirea în 2018 a 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial.

Seara a debutat cu Muzică pentru orchestră nr. 2 de Rudi Stephan, compozitor german care și-a pierdut viața luptând pe front, iar la final, Orchestra Filarmonică BBC a interpretat o lucrare mai optimistă - spunea dirijorul - Simfonia a IX-a de Dmitri Șostakovici, compusă după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Prima parte a fost completată de Concertul în do major pentru violoncel și orchestră de Joseph Haydn, cu orchestra într-o formulă mai restrânsă și cu un solist așteptat cu mare entuziasm de publicul de la București, violoncelistul Andrei Ioniță.

Interpretarea acestuia a fost apreciată de violoncelistul Marin Cazacu:

"Este un mare talent, cu o notă personală pe care o dă fiecărei lucrări! Eleganță, o intimitate și o strălucire cum rar auzim la acest concert!"

Și de pianista Smaranda Murgan:

"Rar am auzit un concert de Haydn atât de bine cântat atât din punct de vedere stilistic, coloristic, cât și din punct de vedere tehnic!"

În partea a doua a concertului, Orchestra Filarmonică BBC și dirijorul Moritz Gnann au prezentat în Festivalul RadiRo și o lucrare românească - binecunoscuta Rapsodie Română nr.2 de George Enescu.

Am remarcat cu bucurie prezența numeroasă a tinerilor la acest concert, așa că închei cu câteva ecouri culese din rândul acestora:

"A fost o surpriză plăcută pentru mine. Cred că fiecare dintre momente a contribuit la realizarea acestui spectacol minunat."

"A fost fantastic, fabulos! Mă bucur foarte mult să mă aflu aici, la Sala Radio. Iar în ceea ce îl privește pe Andrei, este foarte tânăr, pasionat, are foarte multă forță. Cu tehnica și pasiunea de care dă dovadă va ajunge foarte departe.”

Orchestra Filarmonică BBC va putea fi ascultată și astăzi, 23 noiembrie 2018, în cadrul Festivalului RadiRo, alături de dirijorul Ben Gernon și cu violonistul de origine ungară Kristóf Baráti, în postura de solist.

Reportaj realizat de Ana Diaconu