Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Moștenitorii României Muzicale' - retrospectivă

Publicat: luni, 22 Octombrie 2018 , ora 16.40

Între 16 și 18 octombrie, s-a desfășurat, la Sala Radio, Festivalul de pian "Moștenitorii României Muzicale", pe care Radio România Muzical l-a organizat cu sprijinul Clubului Rotary Pipera.

Centenarul Marii Uniri și aniversarea celor 90 de ani de Radio România au fost evenimentele sărbătorite prin acest festival, iar misiunea extrem de importantă pe care proiectul și-a asumat-o a fost de a aduce în fața publicului bucureștean pianiști români tineri, aplaudați pe numeroase scene din străinătate și care, mai mult decât atât, în ultima perioadă au fost autorii unor realizări discografice apreciate de pe care nu lipsesc opusurile semnate de compozitori români.

Primul dintre pianiști, care ne-a bucurat marți cu interpretări sensibile și pline de substanță, a fost muzicianul în vârstă de 29 de ani stabilit în Marea Britanie, Florian Mitrea.

Acesta și-a construit programul recitalului din lucrări celebre de Beethoven, Schubert și Franz Liszt, cărora li s-au adăugat opusuri din repertoriul românesc de secol XX, semnate de Sigismund Toduță, Radu Paladi și Paul Constantinescu, incluse și pe discul de debut al pianistului, Following the River.

"Am intrat pe scenă și nu mi-a venit să cred atmosfera pe de-o parte tensionată, pe de altă parte foarte activă. Cu toate emoțiile și cu toată presiunea, mi-a făcut mare plăcere să deschid festivalul." (Florian Mitrea)

Apoi, miercuri, protagonistă a fost Adela Liculescu, o pianistă de numai 25 de ani care a dovedit rezistență, putere de concentrare și o tehnică bine pusă la punct, prin interpretarea unui program-maraton care a cuprins Sonata în si minor de Franz Liszt și Trei mișcări din muzica baletului Petruska de Igor Stravinski.

"M-am simțit extraordinar. Este o sală cu o acustică fenomenală. Cred că publicul din sală a apreciat foarte mult concertul din această seară." (Adela Liculescu)

Iar joi, în ultima seară de festival, s-au stins aproape toate luminile din Sala Radio, iar Mara Dobrescu și-a invitat publicul, printr-un discurs fermecător, să pășească alături de ea în universul oniric, nocturn, al muzicilor semnate de Debussy, Chopin, Enescu și Dinu Lipatti.

Încheierea Festivalului "Moștenitorii României Muzicale" a fost colorată și de un vernisaj realizat de elevii Liceului "Nicolae Tonitza", cu picturi inspirate de Nocturna lui Claude Debussy.

A fost cu siguranță o bucurie pentru foarte mulți melomani, șansa de a-i auzi acasă pe cei trei tineri muzicieni, în recitaluri diverse, cu programe complexe și reprezentative, totodată, pentru personalitatea și direcția artistică a fiecăruia dintre ei, iar această bucurie a reieșit cu prisosință și din declarațiile celor prezenți la cele trei seri de festival.

"E o inițiativă absolut minunată și cu atât mai importantă cu cât aduce în prim-planul vieții de concert tineri absolut minunați care, iată, în ultimii ani au strălucit în viața muzicală europeană și extra-europeană." (criticul muzical Dumitru Avakian)

"Pe Adela o cunosc de foarte mult timp, de când era o mică pianistă. Are o evoluție excepțională!" (pianistul Vlad Dimulescu)

Excelența sa Michèle Ramis, ambasadorul Franței în România, ne-a onorat cu prezența dumneaei în ultima seară de festival: "Mi-a plăcut foarte mult recitalul. A fost un frumos omagiu adus muzicii franceze; Debussy, Enescu, despre care știm că a trăit în Franța, iar eu îl consider a fi și francez, ținând cont că a studiat și a compus acolo și a adus apoi în România foarte multe elemente din cultura franceză. Mi s-a părut că recitalul a avut un nivel destul de ridicat de dificultate, însă a fost foarte frumos, expresiv, cu muzici pornind de la romantismul lui Chopin și ajungând la o muzică mai modernă. Iar Mara este o pianistă extraordinară, care și-a demonstrat talentul, tehnica, emoțiile."

Reportaj realizat de Ana Diaconu