Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Deschiderea stagiunii la Ateneul Român - conferință de presă

Publicat: luni, 1 Octombrie 2018 , ora 15.35

Joi, 4 octombrie 2018, se va deschide noua stagiune a Filarmonicii "George Enescu", prilej cu care instituția a organizat o conferință de presă la Ateneul Român. Primul care a vorbit despre această stagiune a fost Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii:

"Cred că este una din cele mai bune stagiuni de când sunt eu aici. Spun asta gândindu-mă la dirijorii care vor fi în această parte a stagiunii și soliștii. Faptul că stagiunea o deschide maestrul Zacharias, Cristi Badea, Horia Andreescu... sunt nume care deja sunt consacrate și cred că important e, ca interpretare, că recunosc o anumită valoare a Filarmonicii 'George Enescu' și că prezența lor alături de ansamblurile noastre îi onorează."

Stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii bucureștene are o triplă semnificație, celebrând Anul Centenar al României, împlinirea a 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român și 150 de ani de existență a Filarmonicii. În acest context, va exista o serie de "Concerte ale Centenarului la Ateneu" care propune publicului o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști invitați români și străini de renume internațional. Atât programele din această serie, cât și întreaga stagiune aniversară, prezintă câteva teme importante precum "Creația enesciană" - în cadrul căreia vor fi interpretate lucrări simfonice ale marelui compozitor, "Titani ai muzicii clasice", concerte dedicate unor mari interpreți ai vremurilor noastre, cât și unor compozitori reprezentativi ai ultimului secol și "Generația secolului XXI", cu participarea soliștilor și dirijorilor tineri, de perspectivă. Se vor afla pe scena Ateneului, între alții, dirijorii Christian Badea, Paul Nadler, Gerd Schaller, Camil Marinescu, violoncelistul Misha Maisky, violonistul Valery Sokolov, pianiștii Lukasz Krupinski și Daniel Petrică Ciobanu. Pe lângă concertele de stagiune care se vor desfășura în zilele de joi și vineri, de la ora 19.00, vor continua și cunoscutele serii "Clasic e fantastic" și"Stagiunea de marți seara".

Câteva dintre reperele noii stagiuni a Filarmonicii "George Enescu" au fost punctate, în cadrul conferinței de presă de la Ateneul Român, de Iosif Ion Prunner, dirijorului Corului Filarmonicii:

"Aș vrea să remarc câteva prime audiții pentru filarmonică - Simfonia a III-a de Szymanowski și Gorecki - Amen care se vor cânta în simfonicele de la mijlocul lunii noiembrie, dirijor Alexander Walker. Aș dori să remarc concertul lui Cornel Dăescu din 15 decembrie și prezența renumitei pianiste Khatia Buniatishvili, acest concert dedicat celor 150 de ani de la înființarea orchestrei. Corul Filarmonicii va fi prezent cu câteva lucrări alături de maestrul Andreescu, alături de Gerd Schaller. Vor fi soliști în premieră la noi în stagiune în cadrul acestui concert."

În timpul conferinței de presă de luni, 1 octombrie, la Ateneul Român s-a desfășurat și prima repetiție a Orchestrei Filarmonicii, sub conducerea lui Christian Zacharias. Carismaticul dirijor și pianist german și-a făcut timp în pauza repetiției pentru a se adresa jurnaliștilor:

"Sunt foarte fericit să mă aflu aici și să deschid stagiunea Filarmonicii Enescu. Desigur că avem mult de lucru. Simfonia a II-a de Beethoven, pe care o vom interpreta în finalul programului, este dificilă, are multe probleme tehnice. La fel ca întotdeauna, încerc să dau totul împreună cu muzicienii din orchestră. Ei reacționează foarte bine și cred că vom oferi un concert minunat. Ca de obicei, mă bucur să mă aflu aici, la Ateneul Român."

Christian Zacharias va evolua ca solist și dirijor în primele două concerte din stagiunea 2017-2018 a Filarmonicii "George Enescu", joi 4 octombrie și vineri, 5 octombrie. Programul va fi alcătuit integral din lucrări semnate de Ludwig van Beethoven: selecțiuni din muzica baletului "Creațiunile lui Prometeu", Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră și Simfonia a II-a op. 36 în Re major.

Larisa Clempuș