ACUM:
1.00
Notturno
Produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio.
Urmează: 7.00 Allegro... de weekend Un matinal clasic, într-un tempo vivace.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul Vară magică 2018 - London Schools Symphony Orchestra

Publicat: vineri, 3 August 2018 , ora 13.07

S-a încheiat aseară seria de trei apariții ale orchestrelor de tineret pe scena Ateneului Român, din această săptămână de Vară magică. Marți a fost Orchestra Națională de Tineret a Germaniei; miercuri, cea a Spaniei, iar săptămâna muzicală s-a încheiat cu un ansamblu extrem de tânăr, ca medie de vârstă, chiar dacă având o istorie de mai bine de șapte decenii. London Schools Symphony Orchestra este formată din elevi din diferite școli londoneze și a evoluat în cadrul ediției a VII-a a Festivalului Vară magică sub conducerea directorului său artistic, dirijorul și compozitorul Peter Ash. Muzicienii au interpretat un program cu opusuri atractive din repertoriul de secol XX. În prima parte a serii, am putut asculta o versiune mai europeană, dacă o putem numi așa, a Rapsodiei I de Enescu, cu sonorități difuze și fără o accentuare prea apăsată a melodiilor cu iz tradițional. Au urmat Trei episoade dansante din muzicalul On the Town de Leonard Bernstein, iar programul a fost întregit, în partea a doua, de Planetele de Gustav Holst în care, la final, s-a alăturat orchestrei Corul Ascendis, condus de Eduard Dinu:

"Am fost contactați direct de către dirijorul Peter Ash. Acesta ne-a văzut pe internet, a ascultat ansamblul nostru, i-a plăcut ceea ce facem. Ne-am înțeles foarte bine. Intervenția noastră este în finalul lucrării scrise de Gustav Holst, Planetele. Noi încheiem, practic, evenimentul din această seară. Va fi un moment interesant, deoarece corul va cânta din culise."

Dirijorul Peter Ash a vorbit, după încheierea concertului, despre experiența de a lucra cu muzicienii din London Schools Symphony Orchestra:

"London Schools Symphony Orchestra este alcătuită din copii londonezi din școli normale, cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Oferă o experiență muzicală neprețuită acestor copii. Este finanțată în mod extrem de generos de City of London Corporation. Facem trei cursuri pe an și avem concerte la Barbica Hall. Ei nu sunt muzicieni specialiști, iar vârsta maximă este de 18 ani. Tinerii sunt însă plini de speranță și bucurie, se apropie de muzică pentru prima dată, iar să fii alături de un copil care cântă o simfonie de Beethoven și descoperă unele dintre aspectele extraordinare ale civilizației occidentale este un privilegiu și iubesc acest lucru."

Reportaj realizat de Ana Diaconu