Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Un regal pianistic oferit de membrii juriului Transylvanian International Piano Competition

Publicat: vineri, 13 Iulie 2018 , ora 13.03

La ediția II-a a evenimentului intitulat Transylvanian International Piano Competition de la Brașov, inițiat și organizat de Ioan Dragoș Dimitriu, paralel cu concursul se desfășoară și un festival care cuprinde câteva recitaluri.

Astfel miercuri, 11 iulie, de la ora 19.00, la sala Centrului Cultural Reduta a avut loc cel de-al doilea recital dedicat centenarului României. Protagoniști au fost membrii juriului. Antoinette van Zabner, Corina Ibănescu, Horia Mihail și Ioan Dragoș Dimitriu. Acești artiști au oferit un regal pianistic, o adevărată lecție de muzică, prin interpretarea unui repertoriu interesant, alcătuit din lucrări pentru pian solo și pentru pian la patru mâini. Atmosfera cu totul specială, plină de emoție a fost resimțită de public, de la primul moment înscris în program: o primă audiție absolută a unei partituri semnate de Petre Marcel Vârlan, Balada op. 14  pe o temă de Ciprian Porumbescu. Pianiștii Corina Ibănescu și Ioan Dragoș Dimitriu au încântat prin sonoritățile acestei noi lucrări românești pentru pian la patru mâini care a adus în prim plan într-o nouă ipostază cunoscuta și îndrăgita baladă de Ciprian Porumbescu. Apoi, tot ei, au mai interpretat alte două partituri de gen din literatura românească semnate de Constantin Silvestri și Dinu Lipatti. Regalul pianistic de miercuri, 11 iulie, de la Sala Centrului Cultural Reduta din Brașov a continuat cu o pagină de Maurice Ravel, Mama mea, gâsca. Protagoniști au fost Antoinette van Zabner, președinta juriului Transylvanian International Piano Competition și Ioan Dragoș Dimitriu, doi artiști, care pur și simplu au fermecat audiența prin rafinamentul și expresivitatea interpretării lor. Finalul acestui recital extraordinar dedicat centenarului României l-a avut în prim plan pe Horia Mihail, un binecunoscut pianist român, originar din Brașov, îndrăgit și apreciat de publicul orașului său natal pentru cariera sa deosebită. El ne-a impresionat prin valențele sale în cele două momente pregătite: Sonata mozartiană, catalog KV331 și versiunea pentru pian a celebrei Rapsodii române nr. 1 de George Enescu. Emoția transmisă a fost copleșitoare, iar aplauzele au răsunat minute în șir.

Transylvanian International Piano Competition a continuat joi, 12 iulie, cu prima etapă a categoriei D, Young Artists, pentru tineri cu vârste cuprinse între 19-28 ani. S-au înscris șapte concurenți din China, Japonia, Republica Coreea, Rusia Republica Moldova și România. Pentru această etapă, tinerii pianiști au pregătit un program alcătuit dintr-un Preludiu și Fugă de Johann Sebastian Bach, o lucrare clasică și una romantică sau de secol XX. Astăzi se decide cine va trece în cea de-a doua etapă a categoriei D, Young Artists, care se va desfășura duminică, 15 iulie 2018. (Foto: Iosif Trif)

P.S. Finalistii categoriei D sunt: Anastasia Churbanova si Nikita Volov din Rusia, Prigalo Alexandru din Republica Moldova, Yu Ueda din Japonia si Haoyang Wu din China.

Octavia Galescu