Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Națională Radio dirijată de Leo Hussain în concert în Studioul 'Mihail Jora'

Publicat: luni, 4 Iunie 2018 , ora 14.44

O seară cu muzică franceză a propus vineri, 1 iunie, Orchestra Națională Radio, ansamblu dirijat în acest concert de Leo Hussain, șef de orchestră pe care publicul din România l-a urmărit deja în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Prima lucrare din program a fost Suita «Pelleas et Mélisande» de Gabriel Fauré, urmată de cele două lucrări în care am admirat-o pe tânăra violonistă Ioana Goicea, solista Orchestrei Naționale Radio. Ea a interpretat Meditație din opera «Thaïs» de Jules Massenet și Rapsodia de concert «Tzigane» de Maurice Ravel. Două partituri extrem de diferite, prezentate însă la fel de bine, pentru care Ioana Goicea a fost aplaudată minute bune. Prima parte a serii s-a încheiat cu bisul solistei - unul dintre capriciile lui Paganini.

"A fost implicată 100% în ceea ce a făcut. Se vedea că trăiește foarte tare ceea ce face și o face din pasiune. Pentru mine a fost prima oară când am venit aici și mi se pare incredibil ce fac oamenii ăștia! Transmit foarte multă emoție!"

"Solista a fost o surpriză! A fost mai sus decât mă gândeam și mă așteptam. Mi-a atras atenția în mod special, inclusiv cu modul în care a ales și bisul."

"În ceea ce o privește pe Ioana Cristina Goicea, din punct de vedere tehnic în seara asta a fost foarte bine. N-aș putea spune impecabil, dar a fost foarte bine. În mod special mi-a plăcut Meditația din Thais. Acolo mi s-a părut că a frazat extraordinar extraordinar de frumos și sensibil."

Partea a doua a serii a fost dedicată muzicii lui Enescu. Leo Hussain, șef de orchestră care în urmă cu doi ani prezenta premiera operei enesciene "Oedip" la Opera Regală Covent Garden, a propus publicului de la Sala Radio o lucrare de adolescență a compozitorului român - a patra simfonie de școală.

"Extraordinar de modernă simfonia! Foarte actuală! Și-l situează pe Enescu, zic eu, în afara granițelor țării. Lipsește filonul românesc. A fost foarte energizantă. Cred că este prima oară când îl văd pe dirijor. Mi s-a părut foarte precis, foarte exigent. Mi-a plăcut foarte mult în Enescu, cum l-a văzut el pe Enescu - așa, ca o curgere foarte frumoasă -, cum a reușit să dozeze energiile. Mi-a plăcut! O seară foarte reușită mi s-a părut."

Despre prezența pe scena Sălii Radio, dirijorul Leo Hussain a declarat:

"Pentru mine a fost un concert nemaipomenit și asta datorită publicului atât de cald de la Sala Radio. Fiecare concert e unic și prin prisma celor care participă pentru că și ei contribuie la energia noastră, a muzicienilor. Ceea ce prezentăm noi ține în mare măsură și de cei prezenți în sală. De aceea niciodată nu vor fi două concerte la fel, iar publicul din această seară ne-a motivat să ne prezentăm cât mai bine cu putință. M-a bucurat colaborarea cu Ioana Goicea. E o tânără foarte muzicală și am lucrat foarte bine în aceste zile. A prezentat două lucrări contrastante și astfel am văzut două laturi ale ei într-un singur concert; asta e minunat."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie