Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Festivalul 'Majura - Momente Muzicale Magice' și Concursul Internațional de Duo 'Suzana Szörenyi' - Conferință de presă

Publicat: marți, 17 Octombrie 2017 , ora 12.04
Sâmbătă, 21 octombrie, la Sala Mică a Palatului din capitală, are loc gala de deschidere a Festivalului Majura - Momente Muzicale Magice, în cadrul căruia se desfășoară și cea de-a doua ediție a Concursului Internațional de Duo Suzana Szörenyi. Conferința de presă în care au fost anunțate datele ediției curente a avut loc luni, 16 octombrie, la Universitatea Națională de Muzică din București, iar dezideratele organizatorilor au fost expuse de muzicologul Mioara Bâscă, coordonatorul departamentului de Comunicare și relații publice al proiectului:

"I have a dream!, a declarat Martin Luther King în 1963. În 2017, declarăm că We have a dream! Noi avem un vis, ca Festivalul Majura și Concursul Internațional de duo Suzana Szörenyi, care acum ocupă o zonă de nișă, să convingă oamenii că muzica în duo, împreună, le face viața mai frumoasă."

În continuare, despre evenimentele care alcătuiesc programul festivalului și care completează în mod inspirat desfășurarea etapelor de concurs, ne-a vorbit Viorica Rădoi, pianistă și membru fondator al proiectului:

"În cadrul festivalului se află și concursul. Desfășurarea festivalului cuprinde deschiderea festivă - un minirecital susținut de laureații primei ediții cu premiul al II-lea. În ziua de 24, la Ateneul Român, are loc recitalul laureaților cu premiul I, la două secțiuni, pianiștii polonezi Adam Piórkowski și Mikołaj Andrzej Sikała. Cea de-a treia manifestare a festivalului este închiderea concursului, care va avea loc la Sala Mică a Palatului. În încheierea festivalului are loc o serie de masterclass-uri."

Nu în ultimul rând, a luat cuvântul pianista Verona Maier, prorector al instituției co-organizatoare, Universitatea Națională de Muzică din București:

"Propunerea a venit ca o continuare a faptului că noi am colaborat deja bine la o primă ediție a acestui concurs. Ne aflăm lângă Majura Christ în această întreprindere pentru că eu cred că ideea dumnealor de a aduce acest tip de omagiu va trebui în timp să fie îmbrățișată de această instituție care este, totuși, cea mai importantă instituție de învățământ superior muzical din România."

Din partea acestei din urmă instituții, a participat la conferință și decanul Facultății de Interpretare, pianista Cristina Popescu-Stănești.

Festivalul Majura - Momente Muzicale Magice și Concursul Internațional de Duo Suzana Szörenyi sunt organizate de Asociația Majura Christ, al cărei președinte este pianista Steluța Radu și sunt finanțate în cadrul Programului cultural București Oraș participativ, de către Primăria Generală a Capitalei, prin Centrul de Proiecte Culturale ARCUB.

Reportaj realizat de Ana Diaconu