Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Elisabeth Leonskaja la Ateneu

Publicat: joi, 17 August 2017 , ora 9.45

Festivalul Internațional Vară Magică a ajuns aseară la penultima întâlnire cu publicul din acest sezon estival. Și, din fericire, a fost una memorabilă, mai ales pentru că am avut ocazia să o revedem pe scena Ateneului Român pe legendara pianistă Elisabeth Leonskaja.

Ea a cântat alături de tânăra orchestră Romanian Sinfonietta, condusă de dirijorul Horia Andreescu. Artista s-a bucurat de o primire foarte călduroasă la București. Propunerea pentru această prezență a fost una puțin curioasă, Concertul nr.3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven, nu neapărat una dintre cele mai populare creații ale sale, având în vedere că a fost încadrată de uvertura Egmont și Simfonia a V-a. În orice caz, a fost o ocazie bună pentru public să asculte un opus mai puțin știut.

Trebuie să recunosc că în prima parte am avut senzația unei deconectări între solist și orchestră, păreau a fi în filme similare, dar totuși diferite. Am avut parte de pasaje ample în nuanțe mici, care au oferit o aură ușor stranie întregii interpretări. Tinerii muzicieni și-au realizat treaba cu seriozitate și dedicare, s-au întrebuințat în întregime și nu prea au făcut compromisiuri. Conexiunea pare să se fi refăcut pe deplin abia din partea a doua, pentru a ne readuce în final sonoritatea de forță, tipică pentru Leonskaja.

De la primele acorduri și până la bis, publicul a sorbit cu nesaț fiecare sunet. Mie îmi rămâne o singură întrebare, pe care mi-am pus-o și în cadrul concertelor de altă factură… De ce, dacă tot ești în sală, respiri același aer cu artistul, să te bucuri de concert prin ecranul telefonului, stând să înregistrezi? Desigur, dacă asta este menirea ta la concert, este normal să faci asta. Dar dacă ai venit doar pentru a te bucura de muzică, de ce să nu o faci pe de-a întregul. Dacă intri pe internet, sigur găsești nenumărate filmări, mult mai bune, de înaltă calitate. De ce să îți ciuntești experiența, doar pentru a te lăuda câtorva prieteni?

Asta este o întrebare pe care o voi purta cu mine și la alte concerte de calitate, foarte probabil și la ultimul concert al Verii Magice, săptămâna viitoare, atunci când va veni Orchestra de Tineret a Olandei să ne viziteze.


Radu Mihalache