Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concertul susținut de Orchestra Națională Radio cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului

Publicat: joi, 1 Iunie 2017 , ora 14.00

Orchestra Națională Radio a propus publicului joi, 1 iunie 2017, un concert special. Pentru Ziua Internațional a Copilului, Sala Radio a devenit o scenă deschisă, un spațiu al dialogului între muzicieni și micii spectatori.


Ansamblul a fost condus de dirijorul Cristian Oroșanu într-un program alcătuit din partituri celebre, tocmai potrivite pentru copii:

Mi-ar face o mare plăcere să interacționez cu cei mici, să-i atrag către lumea clasică, către lumea poveștilor, să le fac o paralelă către lumea poveștilor scrisă și cea muzicală, pe care mulți compozitori au transpus-o atât de frumos în repertoriul clasic pe care îl ascultăm de zi cu zi.

Cristian Oroșanu - dirijorul Orchestrei Naționale Radio în concertul susținut astăzi, un eveniment dedicat Zilei Copilului. Sala Radio s-a transformat vreme de o oră și puțin într-un tărâm de poveste, asta și datorită muzicii interpretate de ansamblul simfonic mare al Radioului - Uvertura operei Wilhelm Tell de Gioachino Rossini, selecțiuni din Suita Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, dar și fragmente din suita Aladdin de Carl Nielsen sau din coloana sonoră a filmului Star Wars.

Concertul s-a desfășurat cu același Cristian Oroșanu în rol de prezentator și povestitor și i-a bucurat pe cei mici, o foarte mare parte dintre ei urcând și pe scenă alături de membrii Orchestrei Naționale Radio.

- Foarte frumos.


Ce ți-a plăcut cel mai mult?

- Toba.

- Mie mi-a plăcut cel mai mult la concert, orga.

- Mi-au plăcut melodiile.


Ați fost pe scenă?

Da.


Și cum se vede de acolo? Cum se vede de pe scenă?

- Foarte tare.


Și nu doar cei mici au fost încântați de acest eveniment, ci și părinții și bunicii.

- Mi-a plăcut foarte mult faptul că a existat această interacțiune între copii și orchestră. A fost foarte benefic pentru ei. Cel mijlociu, că noi avem trei băieți a stat chiar în mijlocul orchestrei, lângă suflători, la partea cu războiul stelelor, cu Darth Veder și a fost extraordinar de copleșit. A fost pentru el un sentiment pe care aproape nu l-a putut descrie, dar am văzut din ochii lui cât de uimit a fost și cât de mult i-a plăcut. Așteptăm și alte manifestări.

- O inițiativă foarte bună

- Deosebit. Într-adevăr, pentru copii, un lucru minunat să fie în lumea muzicii.


Violistul Theodor Andreescu, membru al Orchestrei Naționale Radio, a vorbit despre prezența copiilor pe scenă:

A fost fantastic, fabulos. M-am simțit ca niciodată. Parcă a luat naștere ceva. Nu știu, a adus atâta energie bună copiii și sper din toată inima, adică, măcar trei dintre ei au văzut un instrument și pe viitor pot să le zică, mamă, tată vreau și eu să fac muzică este fantastic. Și dacă nu se întâmplă asta și măcar zice, mamă, tată, mai duceți-mă la un concert este cred, unul dintre cele mai mari câștiguri pe care le putem avea. Ca să nu mai zic de bucuria de pe chipurile lor.


Și care e verdictul? Vor reveni copii la sala de concerte?

- Da.


Te mai întorci la concerte?

Da.

La final, îl ascultăm pe violoncelistul Răzvan Suma, directorul Orchestrelor și Corurilor Radio:

Evenimentul de astăzi, 1 iunie, mi se pare foarte important pentru viitorul României. Cred că trebuie dată importanța cuvenită copilului, pentru că ei vor fi cei care vor duce în continuare tradiția acestei țări minunate. Cu siguranță vom mai face . Deja se preconizează un concert în jurul Crăciunului. Acești copii minunați să se obișnuiască să vină la Sala Radio, pentru că ei sunt viitorul public din România.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie