Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'I love Verdi!' - concert aniversar al Fundației Calea Victoriei la 10 ani de existență

Publicat: miercuri, 5 Aprilie 2017 , ora 12.20

'I love Verdi!' Și aparent nu sunt singurul care are astfel de sentimente, de altfel întreg concertul desfășurat marți, 4 aprilie 2017, pe scena Sălii Radio a purtat acest titlu. Aceasta a fost modalitatea prin care Fundația Calea Victoriei și-a celebrat cei 10 ani de existență. Orchestra Symphactory și Tiberiu Soare au purtat publicul într-o călătorie prin universul operei; de altfel ce a zis dirijorul la începutul concertului era ceva ce undeva la nivel subconștient realizasem deja: când spunem 'operă', gândul omului obișnuit fuge instantaneu la o lucrare semnată de Verdi, chiar dacă de multe ori nu realizează că asta face.

În fine, evenimentul de la Sala Radio a fost puțin altfel, deoarece deși am audiat fragmente din opere celebre, precum 'Rigoletto', 'Traviata', 'Forța Destinului', 'Othello' sau 'Trubadurul', nu au fost, în general, numerele 'hit' din cadrul acestor spectacole. Astfel totul a devenit o explorare interesantă a unor muzici mai puțin știute, explorare susținută de prestații puternice oferite de soliști, fiecare cu atributele lui. Baritonul Ionuț Pascu a fost cel care a adus forța brută, a dominat scena în fiecare clipă, în timp ce tenorul Hector Lopez a adus ceva din atitudinea sprintenă necesară. Soprana Irina Iordăchescu a adus echilibrul emoțional, de la momente sensibile, până la dramă sfâșietoare, a completat tot spectrul spectacolului. Reacția publicului a fost una pe măsură, cu fiecare număr entuziasmul celor prezenți crescând vizibil.

La final ne-a vorbit despre aniversare și despre concert Sandra Ecobescu, președinte al Fundației Calea Victoriei:

"Să faci cursuri în domenii culturale și umaniste, cu sprijinul publicului să și oferi burse tinerilor - o participare gratuită la cursurile acestea - nu e lucru prea mărunt, dar înseamnă și, de fapt, răspunsul cursanților, bucureștenilor care vin la aceste cursuri, pentru că dacă n-ar fi existat acest public la cursul nostru noi n-am fi rezistat 10 ani."

De ce prin Verdi ați marcat această vârstă?

"Pentru că anul trecut am făcut I love Mozart și anul acesta ne-am gândit firesc că trebuie să fie și domnul Verdi în program… și cred că muzica lui are, așa, o vână eroică și de rezistență și de dragoste în același timp. Și ne-am gândit la Verdi anul acesta și muzicienii nu m-au contrazis. Au zis, facem Verdi! Reacția publicului a fost interesantă. Prima parte aș defini-o meditativo-filosofică, un pic mai dramatică, pe stilul Tiberiu Soare, a doua - puțin mai luminoasă și mai, să spunem, cu happy end. Și-atunci cred că lucrurile au fost echilibrate. Ce a fost interesant a fost că muzicienii, mai precis Tiberiu Soare și cu Monica Bălășoiu, nu au ales hituri. Cu excepția a două-trei bucăți foarte cunoscute, au fost și multe bucăți pe care publicul nu le ascultă în mod normal în sălile de concerte, și-atunci a fost și un element educativ, nu doar ceva cunoscut sau pe care l-ai mai auzit."

Reportaj realizat de Radu Mihalache