Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 21 februarie 2017

Publicat: miercuri, 22 Februarie 2017 , ora 13.15
Un pianist pasionat care afișează siguranță, stăpânire de sine și virtuozitate, un muzician atras de multitudinea nuațelor și emoțiilor redate prin intermediul claviaturii. Astfel poate fi definit Dragoș Dimitriu invitat consecutiv în Stagiunea de marți seară. Dragoș Dimitriu crede cu tărie că "aceeași notă, în funcție de cum e interpretată îți poate imprima sentimente diverse…", și a demonstrat-o pe deplin într-un program care a cuprins lucrări de Haydn, Albeniz și Schumann, prezentat în 21 februarie 2017 la Sala mică a Ateneului Român.

Dragoș Dimitriu a studiat la Universitatea de Muzică și Arte Dramatice din Viena și are deja o carieră în ascensiune, ajungând să concerteze pe scene cunoscute ale Europei, cum ar fi sala Filarmonicii din Berlin, dar și în alte săli de renume din Austria, Japonia, Italia, Elveția și Franța. Pe lângă cariera de solist, are o bogată activitate în domeniul muzicii de cameră, concertând cu "Duo Nobile" în Italia, Austria, Elveția, România, Japonia și obținând alături de trio-ul său "Avante Trio" în primăvara anului 2015 Premiul întâi la Concursul Internațional de Muzică de Cameră din Udine. Locul întâi a obținut și în 2016, alături de saxofonistul Marko Dzomba la Concursul "Casino Austria Rising Stars" din Viena. Dragoș Dimitriu și-a extins activitatea și către impresariat, înființând o asociație care să vină în sprijinul tinerelor talente.

Am simțit pasiune în interpretarea pianistului Dragoș Dimitriu, pasiune cu care a vorbit despre parcursul său muzical:

"Sunt unele dintre lucrările mele preferate și mi-am propus, de exemplu, cu Imperia să fac toate cele patru cicluri în următorii ani - cam unul pe an. Sunt niște piese absolut superbe! Iar Schumann, Studiile simfonice… eu am făcut a doua variantă pe care a modificat-o Schumann prin 1852. Sunt niște piese adăugate pe care el nu le-a terminat de fapt, dar sunt absolut splendide și eu cred că e păcat de ele că nu le cântă lumea. Și Haydn… cred că este cea mai comică, cea mai distractivă sonată din toate care există de la Haydn, cel puțin pentru mine… și am zis, de ce nu!"

Dragoș Dimitriu este un pianist pentru care sunetul, cu multitudinea de nuanțe și sentimente pe care le poate exprima, este modalitatea sa de a se confesa publicului:

"Totdeauna e bine. Mă bucur că vin acasă, cânt pentru cei din țara mea. Sper din suflet ca măcar un minut sau câteva secunde le-am schimbat starea sau i-am făcut să uite de probleme sau i-am făcut un pic fericiți."

Pasiunea pe care Dragoș Dimitriu o pune în cântul său trece rampa, iar publicul o simte, mărturie fiind aplauzele melomanilor care au cerut cu insistență un bis, tânărul pianist concluzionându-și astfel recitalul cu o piesă de Astor Piazzolla.

Reportaj realizat de Jeanine Costache