Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Instalația documentară itinerantă Clara Haskil la Ateneul Român

Publicat: vineri, 16 Decembrie 2016 , ora 11.43
Un gest frumos de a fixa în modernitate un profil artistic de excepție!

Se adresează celor care, în aceste zile trec pragul Ateneului Român. Organizatorii Festivalului Internațional Clara Haskil au pregătit la baza scării centrale din foaierul prestigioasei instituții, zece panouri dedicate vieții și carierei legendarei pianiste române, prezentându-le sub un titlu preluat din sfera artelor plasice. Instalațiile în arta contemporană au scopul de a transforma percepția spațiului interior. Instalația documentară dedicată Clarei Haskil, alcătuită de managerul cultural Oana Boca Stănescu își propune, nu să transforme, ci să completeze cu noi documente și fotografii preluate din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția, profilul acestei mari artiste.

Descoperim ca atare în cele zece panouri ascunse privirii imediate - aș spune împrumutând prin amplasament, chiar acea notă de discreție care a fost proprie Clarei Haskil - așadar descoperim frânturi dintr-o biografie care are darul de a impresiona. Dincolo de datele cronologice, de fragmentele elogioase din cronicile timpului, sau amintirile celor care au cunoscut-o - profesori, dirijori, prieteni, sunt imaginile și cuvintele Clarei Haskil care au un impact emoțional profund: "de ce dintr-o dată toată lumea vrea să mă asculte cântând ? Nu mi se pare că am început să interpretez altfel."

Impresionează fragilitatea, lungile perioade în care din cauza bolii, artista este obligată să se retragă din viața de concert, faptul că este înțeleasă cu greu - chiar și de către profesoul său Alfred Cortot, dar și incredibilele sale momente de sublimă trăire artistică. Nu intenționez să povestesc la rândul meu, istoria Clarei Haskil. Acest cuvânt este doar o invitație de a vă opri, chiar și pentru câteva minute, poate în pauza unui concert, în fața celor zece panouri care atrag atenția asupra acestei cariere exemplare, dar și asupra unui recent înființat festival organizat de Asociația Clara Haskil din România. Închei însă tot cu o frază atribuită acestei unice pianiste: "dacă vă par absentă, departe, distantă este pentru că urmăresc fără odihnă, un vis"...


Marina Nedelecu