Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Turneul național 'Vă place Schu…?' a ajuns la Sala Radio

Publicat: joi, 17 Noiembrie 2016 , ora 9.53
"Vă place Schu… bert sau Schu… man?"

"Cred că Schumann."

"Pentru mine, Schubert."

"Schumann!"

Câteva dintre răspunsurile la întrebarea adresată de Răzvan Suma miercuri, 16 noiembrie 2016, la Sala Radio. Alături de pianistul Horia Mihail, violoncelistul a ajuns, după o serie de recitaluri desfășurate în cinci orașe din țară, în cadrul turneului "Vă place Schu...?", în fața publicului bucureștean.

Cei doi soliști concertiști ai Orchestrelor Radio au propus o seară cu muzica lui Franz Schubert - Sonata "Arppeggione" și cea a lui Robert Schumann - Adagio și Allegro în La bemol major, Trei Piese fantezii și Cinci piese în stil popular.

"Mi-a dat o stare foarte bună și mi-a transmis foarte multă emoție. Mi-a plăcut foarte mult!"

"O seară deosebită, doi artiști deosebiți, muzica - extrem de plăcută!"

"Mi s-a părut că au o chimie și că ar trebui să mai facă asta în viitor. Ei trebuie să păstreze stindardul cât de mult sus și să facă lucrul ăsta an de an." - Bogdan Tudor, membru al trupei Blue Noise

"După seara asta în place și Schubert și Schumann! Nu neapărat în ordinea asta. Nu contează. Și Schumann și Schubert - la înălțime! Și Răzvan și Horia au demonstrat că și Schubert și Schumann sunt tot acolo sus, undeva. Nu știu, mi-e greu să găsesc în momentul ăsta cuvântul, mai ales după emoția concertului, dar faptul că aceste turnee invită lumea în sala de concerte creează modele, arată că muzica clasică e, într-adevăr, de calitate. Și faptul că lumea vine la concerte este primul pas către cultură." - Dorin Ioniță, director general Lanto Communication

Turneul a marcat un moment important. În 2016 s-au împlinit 10 ani de la primul turneu național susținut de Răzvan Suma și Horia Mihail. Despre desfășurarea seriei "Vă place Schu...?" am vorbit cu violoncelistul Răzvan Suma:

"Am pornit cu șapte concerte în plan. Am făcut șase și suntem foarte fericiți din mai multe motive. Unul, pentru că ne-am reîntâlnit pe scenă - eu cu Horia Mihail. Pentru că acum zece ani începeam acest drum frumos al turneelor naționale… și vedem rezultatele extraordinare în țară, în special - bineînțeles și în București, dar în țară se vede cât de importantă este ciclicitatea prezențelor noastre pe scene. Se vede prin numărul de spectatori la concerte. Ne bucurăm că am pus aceste cărămizi pentru publicul de muzică de cameră în special. Deci, după zece ani, putem spune că am făcut ceva pentru muzică."

Turneul se va încheia mâine, 18 noiembrie, cu un recital susținut de Răzvan Suma și Horia Mihail la Centrul Multifuncțional din Pitești.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie