Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seară - 1 Noiembrie 2016

Publicat: miercuri, 2 Noiembrie 2016 , ora 15.13

Iubitorii liedului au fost prezenți la Sala mică a Ateneului Român în 1 noiembrie. Și... nu au avut ce regreta pentru că cei doi muzicieni clujeni - mezzosoprana Iulia Merca și pianistul Lucian Gheju au creat o seară specială, plină de emoție, de romantism, de accente dramatice. Au ales să interpreteze ultimul ciclu de lieduri din creația lui Franz Schubert - Schwanengesang (Cântecul de lebădă), o culegere postumă de 14 cântece. Iulia Merca și Lucian Gheju sunt doi muzicieni maturi, cu un bogat traseu artistic, doi muzicieni pasionați, buni cunoscători ai istoriei muzicii, atât în teoria cât și în practica ei. Au demonstrat aceste calități pe scenă, interpretând acest ciclu de lieduri, și dincolo de scenă, vorbind, după ce aplauzele s-au stins, despre momentul lor schubertian:


"Nu este un ciclu foarte cântat. Am zis să vedem despre ce este vorba, să îl cunoaștem mai bine și ulterior ne-am îndrăgostit de el. E foarte, foarte frumos. Sunt ultimele lieduri scrise de Schubert... Sunt ultimele gânduri. Cine poate să interpreteze asemenea gânduri complexe. De multe ori când le aprofundam, împreună cu Iulia, ne-am speriat, pentru că de multe ori ajungi să te regăsești în cele scrise de Schubert și în text... Are o mică legătură și cu tema mea doctorat, în care dezbat aspecte ale androginității vocale. Lucrările care traversează dinspre feminin înspre masculin și invers. Este o călătorie deosebită, iar vocea de mezzosoprană, oricum are în ea tot soiul de artificii. Aceste texte cred că pot avea mai multe interpretări. În ceea ce mă privește pe mine mie îmi place să cred că este o poveste a sufletului dincolo de moarte....Este o bucurie de fiecare dată când am ocazia să cânt cu Iulia și pianul aproape că nu există, este foarte ușor să cânți în compaia ei, un artist de o valoare deja confirmată și n-am simțit decât bucurie..."


Dincolo de vocea frumos timbrată și bine condusă de mezzosoprana Iulia Merca, de tușeul cald și omogen stăpânit cu o bună tehnică de pianistul Lucian Gheju a predominat povestea spusă de cei doi muzicieni, sensul versului spus cu tâlc și emoție într-un discurs în care pianul s-a contopit cu vocea. Am avut parte de una dintre cele mai reușite serate de marți.

Jeanine Costache