Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Radio România 88 - Concert aniversar la Sala Radio

Publicat: sâmbătă, 29 Octombrie 2016 , ora 9.48

Ca în fiecare an, startul manifestărilor aniversare Radio România a avut loc la Sala Radio. vineri, 28 octombrie 2016, Orchestra Națională Radio a concertat, condusă de Radu Popa, într-un program de sărbătoare ce a inclus selecțiuni dintr-o lucrare a compozitorului Tiberiu Olah - Suita simfonică "Mihai Viteazul" .

"N-o auzisem decât la film. Acum e prima oară când am auzit-o cântată. Super! Mi-a plăcut foarte mult."

A urmat Concertul nr. 2 în La major pentru pian și orchestră de Franz Liszt, partitura solistică fiind interpretată de Dana Borșan.

"Am fost plăcut surprins să găsesc în program muzica filmului Mihai Viteazul, având în vedere că tatăl meu a fost scenaristul acelui film. M-a emoționat în mod deosebit. Și Concertul de Liszt cu Dana Borșan a fost minunat ca de obicei. Este o solistă cu o lume interioară unică; face ca orice piesă pe care o interpretează, orice lucrare din orice stil să aibă unicitatea ei."

... pianistul Toma Popovici, cel care ne-a vorbit și despre ce reprezintă Radio România pentru domnia sa:

"Nu vreau să spun vorbe mari, dar Radioul, în general, poate este unul dintre ultimele bastioane de cultură adevărată prin posturile Muzical, Cultural pe care le ascult întotdeauna cu mare interes și mare plăcere."

A fost doar prima parte a concertului-eveniment în care au fost sărbătoriți cei 88 de ani de existență ai Radio România. Variațiunile "Enigma" din creația lui Edward Elgar au întregit programul special propus de Orchestra Națională Radio și dirijorul Radu Popa.

"M-am gândit la o lucrare de ștaif, de eleganță, care ar pune Orchestra Radio într-o viziune elegantă, de mare calitate, așa cum este acest ansamblu, și atunci m-am oprit la lucrarea asta pretențioasă."

O rundă de aplauze furtunoase oferite de un public numeros și la final, urări pentru Radio România.

"Partea finală, Elgar, frumos! Cine m-a impresionat enorm deși nu-l văd pentru prima dată... dirijorul, Radu Popa - liniștit, gesturi clare, precise, fără entuziasme facile sau char reale... Un concert minunat. Mulțumesc radiodifuziunii pentru treaba asta! "

Cântăreața și actrița Oana Sârbu: "Am ținut foarte tare să-l revăd pe Radu pentru că suntem prieteni de când aveam câțiva anișori. Mi-a plăct foarte tare concertul; știam Orchestra Radio, dar combinația asta mi s-a părut fantastică și mi-a plăcut foarte tare. Aș mai fi vrut să stau, să mai ascultăm puțin. La cât mai mulți ani și la cât mai multe sărbătoriri și la cât mai multe emisiuni așa cum vă știu eu, la modul profesionist!"

Preotul Zareh Baronian: "88 de ani de viață ai acestei instituții... este o mândrie. Radioul a pătruns în casele noastre, a pătruns în sufletele noastre prin tot ce înseamnă zgomot în înțelesul pozitiv al cuvântului - înseamnă știri, înseamnă muzică, înseamnă grandoare, frumusețe, înseamnă o liniște sufletească. Este o mulțumire sufletească pentru toți cei care iubesc radioul, iubesc muzica, iubesc și îndrăgesc, apreciază rolul acestei instituții în viața noastră cea de toate zilele."

Foto: Alexandru Dolea
Interviu realizat de Lucian Haralambie