Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. David Grimal alături de Orchestra Națională Radio condusă de Jin Wang în concert la Sala Radio

Publicat: luni, 24 Octombrie 2016 , ora 15.06

Concertul i-a avut în prim plan pe dirijorul Jin Wang și pe violonistul David Grimal și a debutat cu Simfonia nr.1 "O poveste veche" compusă și dirijată de Jin Wang - o lucrare spectaculoasă și surprinzătoare. A urmat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră de Robert Schumann și o dovadă de virtuozitate a celebrului David Grimal.

Cum vi s-a părut concertul din această seară?

"Prima parte m-a încântat. Nu-mi vine să cred! Aproape că-mi venea să plec ca să nu-mi stric impresia... știi, ca atunci când ai mâncat ceva bun. A fost o surpriză plăcută, plăcută, plăcută!"

"Extraordinară a fost simfonia."

"Foarte, foarte frumos și interesant. Mai ales prima parte! A fost o surpriză pentru mine ca o lucrare contemporană..."

David Grimal, solistul?

"Și solistul mi-a plăcut foarte mult."

"Deosebit! Deosebit! Parcă vioara făcea parte din dânsul."

"Dirijorul, în compoziția asta a lui este deosebit de interesant. Mă aștepta să aud în ea și niște accente orientale, specifice, dar o consider o simfonie foarte complexă, deosebit de interesantă și, mai ales, finalul cu voce a fost extraordinar!"

Maestre Marin Cazacu, un concert care a debutat cu o lucrare dirijată chiar de compozitorul ei e o ocazie rară. Cum vi s-a părut concertul din această seară?

Marin Cazacu: Este rar să ascultăm într-un concert în București al unui compozitor necunoscut nouă, pentru că îl cunoșteam doar în ipostaza de dirijor, dirijor excepțional de altfel... și iată că are și creativitate în domeniul compoziției. O lucrare care are foarte multe palete coloristice, o combinație de... ușor muzică de film, ușor muzică modernă, ancorată câteodată în clasicism... asta înseamnă că preocupările acestui dirijor care, iată, nu se ocupă doar de partiturile pe care le dirijează, se ocupă și de propria creație, sunt direcționate către o zonă care să cucerească, să placă, să asigure o paletă impresionantă de altfel de stări... o compoziție care, să spunem, ne-a surprins în mod plăcut.

David Grimal?

Marin Cazacu: David Grimal este un violonist excepțional. Este unul dintre cei mai extraordinari violoniști pe care i-am primit noi și ascultat pe scenele de concert din București și din România. Iată-l cu o prezență într-o partitură mai puțin cântată - este vorba de Concertul pentru vioară de Robert Schumann - în care calitățile lui cu totul deosebite au putut să fie deasupra acestei muzici care pentru unii nu este o capodoperă, dar e Schumann totuși, să nu uităm acest lucru. Ne-a impresionat! Și bisul pe care ni l-a oferit - prima parte din Sonata de Bela Bartok - ne-a dovedit că este un violonist cuceritor.

Reportaj realizat de George Gîlea,
Radio România Cultural