Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert aniversar Cristian Brâncuși - la Sala Radio

Publicat: joi, 20 Octombrie 2016 , ora 11.00

Miercuri, 19 octombrie 2016, s-a desfășurat în Studioul "Mihail Jora" un nou concert al Orchestrei de Cameră Radio. Însă nu a fost un concert obișnuit, deoarece întreaga seară a avut o atmosferă sărbătorească. Asta fiindcă dirijorul Cristian Brâncuși, unul dintre muzicienii care se află frecvent la pupitrul acestui ansamblu marca Radio România, a serbat împlinirea a 65 de ani de viață, dar și 45 de carieră.

Evenimentul s-a deschis cu lucrarea Andante și Rondo ungarese în do minor op. 35 pentru fagot și orchestră de Carl Maria von Weber, o lucrare cu un aer jovial, care are însă și o tristețe latentă. Îndatoririle solistice i-au revenit fagotistului Adrian Jojatu, un artist care își desfășoară cariera muzicală cu precădere în Statele Unite ale Americii, unde activează atât ca profesor, dar și ca membru de orchestră, formații de cameră și solist. După această introducere plăcută am putut asculta Concertino în Si bemol major pentru clarinet, fagot și orchestră op. 47 de Franz Danzi. Pe scenă s-a urcat și clarinetistul Emil Lancea pentru a prezenta împreună cu cei deja prezenți un opus care a păstrat ceva din jovialitatea celui inițial.

Partea a doua a concertului a căpătat o alură mai sobră și am putut asculta Missa 'În vreme de Război', cea mai importantă lucrare de acest semnată de Joseph Haydn. Soliști au fost soprana Cristina Oltean, altista Geanina Munteanu, tenorul Tony Bardon și basul Cristian Hodrea. Pe scenă s-a urcat și Corul Academic Radio, condus de Ciprian Țuțu. Această lucrare a fost o încheiere plăcută pentru o seară reușită.

Un omagiu, dar și o distincție pentru întreaga carieră, i-a oferit maestrului Cristian Brâncuși muzicologul Grigore Constantinescu:

"Dirijorul principal al ansamblului a dovedit atașamentul său față de această orchestră la pupitrul căreia s-a aflat din 1990. Uniunea criticilor muzicali din România "Mihail Jora", cu prilejul aniversării vârstei de 65 de ani a dirijorului și compozitorului dr. Cristian Brâncuși, apreciind la superlativ valoarea carierei dirijorale de patru decenii și jumătate, a decis să acorde maestrului înaltul titlu de excelență - Maestru al Artei Interpretative Muzicale."

Reportaj realizat de Radu Mihalache