Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. BBC Concert Orchestra în concertul de închidere RadiRo 2016

Publicat: duminică, 2 Octombrie 2016 , ora 7.55

În ultimele 9 zile, Bucureștiul a fost gazda unui eveniment muzical unic în lume. Ansambluri simfonice ale Radiodifuziunilor din Shenzen-China, Norvegia, Germania, Austria și România au concertat la Sala Radio, în cadrul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio, RadiRo.

Ediția a treia a festivalului s-a încheiat sâmbătă, 1 octombrie, cu BBC Concert Orchestra pe scena Sălii Radio.

La pupitrul orchestrei a fost dirijorul Barry Wordsworth, iar soliști Charles Mutter - vioară, Ileana Ruhemann - flaut și Rob Jordan - cimpoi.

Un reportaj realizat de George Gîlea:


Un cimpoi autentic din Scoția s-a auzit aseară în Sala Radio. Solist - Rob Jordan. S-a întâmplat aproape de finalul unei seri extraordinare pe care BBC Concert Orchestra a oferit-o spectatorilor în ultimul act al Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, ediția a III-a. Până atunci însă au mai fost Berlioz, Copland, Britten, Emarno, dar și o compoziție în primă audiție - Concerto in One Act for Violin &Orchestra de Barker, cu Charles Mutter - solist.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București:

"Aș vrea să felicit Radio România pentru această inițiativă - RadiR - și cred că participarea BBC Concert Orchestra este ceva foarte frumos. Un venit aici, în București, cu un program foarte divers și foarte frumos. Sunt absolut sigur că este ceva foarte așteptat și plăcut spectatorilor români."

Cum vi s-a părut în seara aceasta?

"Tot meritul pentru ceea ce ni s-a oferit în toată această perioadă!"

"Orchestra - foarte bine echilibrată. Toți artiștii - pe același nivel foarte ridicat. Sunt impresionat!"

"Mi-a plăcut foarte mult! Programul este unul modern, pe care tineretul cred că-l savurează mai mult..."

"E, cred, a doua oară când vin la un concert de genul ăsta. E destul de impresionant! "

"Mi-a plăcut. A fost mai zglobiu."

Un festival extraordinar, cu un concert de închidere pe măsură, spune și Andrew Connolly, general manager BBC Concert Orchestra:

"Iubim acest concert. Să avem un festival al orchestrelor radio este un lucru extraordinar! Iar pentru noi, faptul că am fost invitați să susținem concertul de închidere, este o adevărată plăcere și onoare. Suntem pentru peima dată în București și suntem încântați să vă oferim un mixt al muzicii noastre preferate."

Domnule președinte-director general Ovidiu Miculescu, BBC Concert Orchestra a închis cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, o ediție cu mai multe premiere, cu săli pline în fiecare seară... Cum a fost în acest an din punctul de vedere al realizatorului?

"Cred că a fost cea mai grea ediție, dar cea mai frumoasă ediție. Este absolut recunoscut faptul că Radio România și acest eveniment, acest festival, au intrat definitiv pe harta mare a evenimentelor culturale europene și nu numai. Este o reușită! Este multă muncă în spate, este o echipă extraordinară cea care a lucrat la organizarea de la A la Z a acestui festival. La mulțumim colegilor noștri din Europa, din Asia, tuturor orchestrelor care au fost aici și orchestrei noastre, bineînțeles. Sunt emoții, e sentimentul acela de după o concentrare foarte puternică. Credem, suntem convinși că a fost o reușită, dar, știți cum e, privim înainte!"

În finalul serii, carismaticul dirijor Barry Wordsworth dezvăluia o surpriză extraordinară pentru spectatori - Ciocârlia lui Enescu, reorchestrată cu motive din cultura Regatului Unit; o dovadă în plus a calității de punte între culturi a muzicii clasice în general și, totodată, a Festivalului RadiRo, care reușește să aducă în același loc creatori și iubitori de muzică din toată lumea.

Foto: Alexandru Dolea